Bilder på medlemmar i Kulturcentrum Skåne bokcirkel.
Kulturcentrum Skåne bokcirkel är finalister till Läsguldet 2020.

Finalist till Läsguldet 2020: Kulturcentrum Skånes bokcirkel

I Kulturcentrum Skånes bokcirkel får alla ta del av läsupplevelser på sina villkor. Genom läsglädjen hittar de tillsammans läskraft och läsmod. Genom olika utryck vill de sprida läsglädje och läsmod så att fler får vara med om läsandets kraft och delta i samtalet om litteratur och läsning och dela sina läsupplevelser.

Vi fick en pratstund med Jenny Friman, som är kulturpedagog och den som leder bokcirkeln.

Hej Jenny! Kan du beskriva arbetet med den lättlästa bokcirkeln?

Kulturcentrum Skåne är en verksamhet i Lund med en eftergymnasial kulturutbildning och en kulturarbetsplats med daglig verksamhet för personer med kognitiva och intellektuella funktionsvarianter.
De var och är fortfarande mycket på stadsbiblioteket i Lund för att hämta inspiration i konstböcker, läsning, poesi och så vidare. 2013 var det en bibliotekarie, som de hade träffat på flera gånger vid sina besök på biblioteket, som berättade att hon själv funderat på att starta en lättläst bokcirkel som frågade om de var intresserade av att vara med i en lättläst bokcirkel. Det var de. Inledningsvis träffades de en gång i månaden på stadsbiblioteket tillsammans med bibliotekarien. Deltagare var personer som var intresserade av läsning.
De började med att läsa klassiker, som lättlästa böcker. Det blev snabbt ett intresse för att läsa mer och prova annat och det tog bibliotekarien in, bokcirkeln utvecklades vidare tillsammans.
Bokcirkeln som är i gång och träffas en gång i månaden tillsammans med bibliotekarien Petra Romberg, har också utvecklats och bla arbetat med shared reading.

Vad är ni mest stolta över?

Nu skulle jag ju haft deltagarna med för att berätta. Får försöka förmedla vad som sagts och utgå från mig själv också. Det är en tjej som är otroligt stolt över att hon övervunnit motståndet, det personliga motståndet mot läsning, gått från att i princip vara rädd och ha prestationsångest förknippat med läsning till att njuta av det. Hon är stolt själv, hennes kamrater tar del av det och är stolta tillsammans med henne och jag är jättestolt.
Personligen är jag stolt över den utveckling jag kan se i gruppen. De vill vidare. Har sett själv vad som sker inom dem och vill vidare med det. Att det finns kraft inom dem att jobba vidare med spridandet av läskraften helt enkelt. Tror nog att de hade svarat det själva också fast på sitt sätt. Att man själv utvecklas, får en känsla av vad läsning är och tycker om det och vill att andra ska tycka om det.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)