Porträttbild på Mackan Andersson.
Mackan Andersson är finalist till Läsguldet 2020.

Finalist till Läsguldet 2020: Mackan Andersson

Mackan Andersson, som själv är blind, håller utbildningar i punktskrift och är ständigt engagerad i att på olika sätt stötta personer med synnedsättning. Genom sitt arbete inom Frälsningsarmén jobbar han med att erbjuda läs- och språkträning till exempelvis nyanlända med funktionsnedsättning.

Hej Mackan! Kan du beskriva ditt arbete?

Jag jobbar på Frälsningsarmén, med människor som har olika funktionsnedsättningar. Jag erbjuder lästräning och språkträning, främst till människor som kommit till Sverige som invandrare och som har svårt att delta i ”Svenska 2” på grund av att de ser eller hör dåligt.
Jag påbörjade min verksamhet 2015. Jag startade med ingenting och har byggt upp verksamheten från grunden. 2015 kom en stor våg av flyktingar till Sverige och flera av dem hade olika funktionsnedsättningar. Det tar lång tid att få sitt asylärende berett och under den tiden man väntar som asylsökande får man ingen hjälp. Då erbjuder Frälsningsarmén sitt stödjande arbete.

Finns det något du är extra stolt över i ditt arbete?

Ja, jag är stolt!  Först fanns det ingenting och jag är stolt över att jag har byggt upp den här verksamheten från grunden.
Det finns många grupper som inte har någon träning alls i punktskrift och jag är så stolt över alla som jag lärt läsa punktskrift.  Att det är så många som velat lära sig läsa punkt och nu kan läsa punkt. ”När det sker i en människas liv så, ja jag är ju kristen, då sker ett mirakel! Jag är stolt!”.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)