Porträttbild på Ulrika Ekman.
Ulrika Ekman är finalist till Läsguldet 2020.

Finalist till Läsguldet 2020: Ulrika Ekman

Ulrika Ekman, som själv har dyslexi, är ständigt engagerad i att underlätta för personer som direkt eller indirekt påverkas av dyslexi. Hon arbetar dels som fritidspedagog, dels som dyslexikonsulent. Hon stöttar elever, deras föräldrar och medlemmarna i Dyslexiförbundet, hon sprider läsglädje och kunskap om tillgänglig läsning.

Hej Ulrika! Kan du beskriva vad det är du gör?

Jag är själv dyslektiker och har klarat min skolgång utan hjälp. Jag kom i kontakt med talböcker först på Komvux. Då började jag fundera på att utbilda mig till lärare. Idag hjälper jag lärarna i deras arbete, gör extrainsatser och fungerar som ett stöd. Jag visar på alternativa sätt att läsa och lära och hjälper lärarna att komma igång med olika projekt.
Talböcker är verkligen ett lyft för studierna och man slipper ångest. Men man måste alltid kämpa. Nu upptäcks ofta inte dyslexi förrän i de högre klasserna, men jag kan peka ut vilka elever som har dyslexi redan från början. Det är viktigt att visa på att läsa med öronen är ett alternativ. Utvecklingen från kassett, till CD-skivor och nu Storytel är imponerande.
Jag samarbetar med biblioteket. Vi har inget skolbibliotek så jag skickar eleverna till biblioteket för Legimus-registrering. Det måste vara mysigt att läsa och läsglädjen är viktig. ”Ta bort tvånget och finn glädjen!”.
Jag har själv erfarenhet av hur det är att gå i skolan och inte få hjälp. Därför känns det som en revansch när jag kan hjälpa de elever som inte får hjälp. Lärarna har inte alltid tid och eleverna blir glada över min hjälp.

Vad gör dig till en värdig vinnare av Läsguldet 2020?

Jag har förmågan att se och hjälpa andra för jag har lång erfarenhet personligen av dyslexi.  Jag är påhittig och kan punktmarkera. Jag har en dröm om ett Dyslexicenter i Västerås, en dyslexiskola. Det skulle vara ett center där alla kan få hjälp på samma ställe. Nu är allt tungrott. Det är bättre när information och stöd finns samlat på ett ställe. I mitt dagliga arbete får jag känna glädje och uppskattning.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)