Bild på Martin von Knorring och Eva Fridh.
Martin von Knorring och Eva Fridh är finalister till Läsguldet 2020.

Finalister till Läsguldet 2020: Eva Fridh och Martin von Knorring

Eva Fridh som har en grav synnedsättning, och Martin von Knorring som är helt blind, har tillsammans författat kokboken Laga mat i blindo – kokbok för personer med synnedsättning. Boken innehåller matlagningsreportage med steg för steg-instruktioner, inlästa recept och tips på hur du lyckas i köket utan synens hjälp

Hej! Kan ni berätta om er kokbok och hur den kom till?

Vi saknade en kokbok för den som inte ser. De inlästa böcker och de i punktskrift som finns bygger på att du ser. Till exempel att du ser att köttbiten är brun inuti eller att pajen har fått rätt färg på ovansidan innan du tar ut den. Det kan ju vi av förklarliga skäl inte göra. Då tänkte vi att vi gör en egen kokbok.
I Daisyupplagan av boken finns reportage. Man får höra oss laga olika maträtter och vi berättar steg för steg hur vi går till väga och vad man kan tänka på när man när inte ser. Hur man använder ugnen, spisplattorna, skära, hacka, blanda smet ja allt man gör i köket. Eva är synsvag och jag (Martin) är helt blind så vi får med båda perspektiven och det är olika svårighetsgrader beroende på vilken mat vi gör. Själva recepten finns inlästa och det går också att få dem i punktskrift och i svartskrift. Väljer du att få dem i punktskrift eller svartskrift så kan du utforma din egen kokbok. Det är print-on-demand så man väljer själv hur den ska utformas när man gör beställningen.

Finns det något ni är extra stolta över med boken?

Två saker: Vi gör det helt själva. Vi har lyckats utan hjälp från förlag eller tryckeri. Det började med en idé vid köksbordet och så växte det. Och så möjliggör vi matlagning för den som inte ser. Vi är stolta över att ha inspirerat så många som inte har vågat prova att laga mat till att börja göra det. Att ta det svåra första steget, att våga prova.
Det finns ingen liknande kokbok som har det helhetskoncept som vi har. Reportagen där vi förklarar vad vi ska göra, tipsen och recepten. Fokus ligger på att tala om HUR man löser olika moment. Det är det som skiljer ut vår kokbok från andra. Den är tillgänglig utifrån det format du själv önskar. Vi har försökt täcka in alla aspekter av tillgänglighet. Både innehåll och format.
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)