Inspelade webbinarier

Vår ambition är att spela in samtal där MTM medverkar eller bidrar med innehåll på annat sätt.

Vi lägger upp våra videor på Screen9, en sajt med en tillgänglig videospelare, (Öppnas i nytt fönster).

Här på sidan hittar du äldre inspelade webbinarier. Perfekt om du missade, vill se om ett webbinarium eller vill få mer kunskap.

Bättre möjligheter till läsning också i digitala tider

Hur kan fler människor komma till läsning på lika villkor, och vilka erfarenheter av att förmedla läsning digitalt har pandemin gett oss? De frågorna lyfte MTM och Region Skåne i ett samtal under Almedalsveckan 2021.

Samtalet skrivtolkades simultant och textremsorna innehåller vissa stavfel som vi ber om ursäkt för.

Medverkande i samtalet: Maria Tsakiris enhetschef Region Skåne, Anders Mildner moderator, Klas Nelfelt ordförande för Förbundet Sveriges Dövblinda, Christoffer Krämer redaktör på Digiteket, Lotta Brilioth Biörnstad chef Litteratur och bibliotek på Kulturrådet samt forskaren Stefan Johansson på Begripsam.

Seminarium - Bättre möjligheter till läsning också i digitala tider (öppnas i nytt fönster)

Tillgänglig demokrati de kommande 100 åren

2021 firar vi att det är 100 år sedan både män och kvinnor fick rösta i Sverige. Men för många svenskar är det fortfarande ingen självklarhet att rösta, eller att delta i demokratin på andra sätt. Hur kan och behöver det offentliga Sverige arbeta för att inkludera fler i demokratiarbetet?

I det här seminariet sätter vi fokus på hur den svenska demokratin behöver förstärkas. Demokratin behöver nå fler, både digitalt och fysiskt. Genom en tidning som 8 Sidor kan fler få tillgång till nyheter och Myndigheten för delaktighet visar hur kommuner kan arbeta med att fler får digital kompetens. Kommittén Demokratin 100 år arbetar för att fler ska känna till hur det demokratiska systemet fungerar. I det här seminariet berättar demokratiambassadören Peter Örn mer om uppdraget och samtalar med Marie Hillblom (8 Sidor) och Magnus Lagercrantz (MFD).

Seminarium - Tillgänglig demokrati de kommande 100 åren (öppnas i nytt fönster)

Talböcker och Legimus – för dig som arbetar på skolbiblioteket.

Du får grundläggande information om vad en talbok är och vem som får läsa den. Vi berättar om hur du introducerar och registrerar elever till Legimus och om ditt ansvar som registrerare. Vi visar också hur du som arbetar på skolbiblioteket kan hantera elevens konto, t ex att byta lösenord och att göra en ansökan om biblioteksflytt när eleven slutar på skolan.

Webbinarium - se webbinariet om talböcker och Legimus - för dig som arbetar på skolbibliotek (öppnas i nytt fönster)

För dig som arbetar i skolan - talböcker och lättläst i skolan

Webbinariet vänder sig till lärare, specialpedagoger, speciallärare, skolbibliotekarier, skolledare och annan personal i grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Vi berättar om MTM och om våra medier och tjänster som är intressanta i skolan.

Du får grundläggande information om vad en talbok är, vilka elever som får läsa den och hur de får tag i den. Vi berättar om Legimus, MTM:s digitala bibliotek med 120 000 talböcker och hur eleven kan läsa talböckerna med webbspelare och app.

Vad är lättläst och för vilka elever är lättlästa böcker bra? Vi berättar om hur du som lärare tillsammans med eleverna kan arbeta med lättlästa böcker och nyheter och hur du kan använda MTM:s skolwebb som en resurs i din undervisning.

Webbinarium - se webbinariet om talböcker och lättläst i skolan (öppnas i nytt fönster)

Hur kan biblioteken arbeta med dagstidningen som taltidning?

Du får i detta webbinarium grundläggande information om dagstidningen som taltidning, och exempel på hur olika bibliotek har arbetat för att bygga upp en verksamhet kring taldagstidningen. Vi informerar om hur det funkar med tekniken, vem som får läsa tidningen och berättar kort om MTM:s pågående projekt som involverar taltidningar.

Webbinarium - se webbinariet om hur biblioteken kan arbeta med dagstidningen som taltidning (öppnas i nytt fönster)

Hur kan folkbibliotek arbeta med Talboken kommer för taltidningsläsare?

Du får i detta webbinarium grundläggande information om MTM:s tjänst Talboken kommer för taltidningsläsare. En service som riktar sig till dom som har svårt att själv ladda ned och läsa via app och dator. Vi informerar om hur det fungerar med tekniken, vilka tjänsten är till för och hur man gör för att komma igång med Talboken kommer.
Webbinariet riktar sig till folkbibliotek som vill börja jobba med Talboken kommer eller precis har kommit igång.

Webbinarium - se webbinariet om hur folkbibliotek kan arbeta med Talboken kommer för taltidningsläsare (öpnnas i nytt fönster)

Att registrera användare till Legimus – en introduktion för nybörjare

Ett webbinarium för dig som arbetar på bibliotek och nyligen har börjat arbeta med att registrera användare till Legimus. Du får en grundläggande genomgång i hur man arbetar med tjänsten Egen nedladdning. För registrerare som arbetar på alla typer av bibliotek.

Webbinarium - se webbinariet om hur man registrerar användare till Legimus (öppnas i nytt fönster)

Dagstidningen som taltidning - utbildning för kundtjänstmedarbetare

I den här utbildningen får du lära dig vad en taltidning är och vilka som kan få tillgång till den. Olika sätt att läsa taltidningen som spelare och appar gås igenom. Vi visar också hur man startar och avslutar en taltidningsprenumeration. Vi berättar om det stöd MTM erbjuder.

Webbinarium -  se webbinariet om dagstidningen som taltidning (öppnas i nytt fönster)

Webbinarium om MTM:s produkter och tjänster för syncentraler

I detta webbinarium presenteras MTM:s produkter och tjänster med fokus på de behov som personal på syncentraler har med särskilt fokus på punktskriftstjänster och taldagstidningar.

Webbinarium - se webbinariet om MTM:s produkter och tjänster för syncentraler (öppnas i nytt fönster)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)