Fotokollage med rapportens omslag och en bild på två personer som den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor.
Foto: Apelöga

Lättläst - ett kraftfullt verktyg för demokrati

Hur kan lättläst bli ett kraftfullt verktyg för demokrati? Och ge fler tillgång till nyheter, information och litteratur på läsarens egna villkor? Det är några av de frågor som MTM:s nya kunskapsöversikt ”Lättläst – för ökad inkludering och stärkt demokrati” undersöker.

- Kunskapsöversikten vänder sig till alla som vill att deras budskap ska nå ut mer jämlikt. Förhoppningen är att fler upptäcker och fördjupar sin kunskap om lättläst, säger Maria Ramdén, en av projektledarna för rapporten på MTM.

Allas rätt till kunskap och delaktighet i samhället utmanas idag av bristande läsförmåga hos delar av befolkningen. Det är också svårt för många att navigera i det stora informationsflödet från alla olika plattformar som finns. Resultatet kan bli att många riskerar att gå miste om allt från nyheter och samhällsinformation till underhållning och litteratur.

Sänker tröskeln för läsning

Lättläst är ett format som kan sänka trösklarna för läsning för många. Det är ett begrepp och ett sätt att skriva på som innebär korta rader och meningar och att texten har ett tydligt och enkelt språk utan svåra ord. Lättlästa texter har också ofta bilder som stöd.

Maria Ramdén, som även är förläggare på LL-förlaget som ger ut lättlästa böcker för unga vuxna och vuxna, menar att det lättlästa formatet har potential att både ge läsupplevelser åt fler och att stärka vår demokrati. Med stöd av forskning, rapporter och expertråd beskriver den nya kunskapsöversikten hur lättläst kan möta behoven hos personer med olika typer av lässvårigheter.

Hoppas nå ut brett

Daniel Frelén, verksamhetsutvecklare på MTM har också arbetat med rapporten och hoppas att den kan nå ut brett, även till beslutsfattare.

- Den är för alla som är nyfikna på lättläst och vill lära sig mer. Det kan vara förmedlare som bibliotekarier och personal inom omsorgen, men även kommunikatörer och politiker som vill stärka läsförmågan hos befolkningen.

Kunskapsöversikten är skriven av Åsa Johansson Palmkvist på Vetenskap & Allmänhet. Den finns att beställa och läsa som pdf under Beställ våra rapporter här på mtm.se.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)