Förlagsundersökning 2023-2024 om lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet

MTM har genom webbenkäter undersökt hur de svenska bokförlagen förbereder sig inför den nya tillgänglighetslagstiftningen med lagkrav på e-böcker.

Sommaren 2024 genomförde MTM en undersökning kring förlagsbranschens kännedom om lagkraven på e-böcker i lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. En motsvarande enkätundersökning gjordes även året innan, våren 2023.

Syftet med enkäten är att MTM i rollen som kunskapscentrum för tillgängliga medier vill få en översiktlig bild av hur produktionen av e-böcker ser ut idag och vilka kunskapsbehov som de svenska bokförlagen har kring tillgänglig bokproduktion.

Tillgänglighetsarbetet hos förlagen

Var befinner sig de svenska bokförlagen i sitt tillgänglighetsarbete? 45 procent uppgav i årets enkät att de ännu inte påbörjat något arbete, medan 28 procent svarade att de befann sig i en förberedande fas. 11 procent sade sig ha kommit igång med arbetet och 4 procent uppgav att tillgänglighetsarbete var helt integrerat i deras organisation och att de producerar tillgängliga e-böcker i enlighet med kraven i direktivet. Här går det att se en försiktig ökning.

Produktionsformat för e-böcker

Indesign och PDF utgör idag de vanligaste produktionsformaten som förlagen utgår från när de konverterar sina e-böcker till konsumtionsformat. Förlagen producerar sedan främst sina e-böcker i formaten Epub3, Epub2 samt PDF, och ett format som tycks öka hos förlagen är så kallat omflödningsbart eller reflowable Epub3, som användes som ett (av flera) e-boksformat av 37 procent av de svarande förlagen 2023, medan siffran var 53 procent 2024.

Produktionen görs i stor utsträckning av externa leverantörer

En majoritet av förlagen som svarat på enkäten anlitar en extern leverantör för sin e-boksproduktion. Knappt två tredjedelar uppgav både 2023 och 2024 att de anlitar ett annat företag för tjänsten medan en dryg tredjedel svarar att de producerar e-böckerna internt.

Utmaningar och möjligheter med ökad tillgänglighet

På frågan om vilka utmaningar som är störst i arbetet mot ökad tillgänglighet klickade flest förlag i alternativen ”bristande ekonomiska resurser” samt ”bristande intern kompetens inom tillgänglighetsområdet” i 2024 års enkät.

Förlagen fick även klicka i vilka möjligheter de ser med ökad tillgänglighet och då lyfte flest förlag fram alternativen ”ökad användarvänlighet” och ”möjlighet att nå nya målgrupper”.

Förlagens kunskapsbehov

Förlagen fick också i enkäten självskatta vilka områden kring tillgängliga e-böcker de har behov av mer kunskap om. Här var det också möjligt att välja flera alternativ, och det alternativ som flest uppgav att de saknade kunskap inom i 2024 års enkät var ”semantisk uppmärkning av e-böcker”, följt av ”tillgänglighetsmetadata” och ”bildbeskrivningar”.

Kännedom om tillgänglighetsdirektivet/lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet

Under 2024 har kännedomen om lagen ökat något hos svenska bokförlag. 33 procent svarade att de kände till lagstiftningen ganska bra eller mycket bra. 15 procent hade aldrig hört talats om lagen, medan 33 procent svarade att de kände till lagen lite grann. 19 procent hade hört talats om lagen men kände inte till den. 

Resultatet året innan visade att 41 procent av de förlag som besvarade enkäten aldrig hade hört talas om EU-lagstiftningen. Endast 12 procent kände till den ganska eller mycket bra 2023. 

Så här gick undersökningen till

Webbenkäten skickades ut till ett stort antal bokförlag verksamma inom skilda delar av bokbranschen (allmänlitteratur, kurslitteratur, lättläst, mm.)  Därefter gjordes telefonintervjuer till de förlag som inte svarat på webbenkäten. 2024 inkom svar från 90 unika förlag. 36 av dessa screenades bort då de inte ger ut e-böcker och 7 av övriga svar var inkompletta. Totalt inkom därmed 47 kompletta svar från lika många förlag. 2023 var motsvarande siffra 53 förlag som gav kompletta svar.

Enkätsvaren hanterades anonymt och bygger på förlagens självskattning av sin verksamhet och av deras kännedom om lagkraven. Notera att respondenterna ur ett kvantitativt perspektiv är ett lågt antal. Därför är det svårt att dra stora slutsatser av procentsatserna i materialet.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)