En porträttbild av Stacy Scott
Foto av Erika Weiland/Apelöga

Fyra frågor till tillgänglighetsexperten Stacy Scott

Stacy Scott är tillgänglighetsansvarig på det engelska förlaget Taylor & Francis. Vi fångade henne under vår konferens om tillgänglig kurslitteratur, och ställde några frågor om bokbranschens förutsättningar i hennes hemland.

Vilken är din största utmaning som tillgänglighetsansvarig på ett stort förlag, kopplat till tillgänglighetslagstiftningen?

– Många antar att det är en enklare uppgift för ett större förlag, men så är inte fallet. Den största utmaningen, enligt min erfarenhet, är att se till att nå ut till hela organisationen. Vi måste arbeta utifrån ett enda strategiskt mål: att göra våra erbjudanden tillgängliga och inkluderande. Detta gäller alla avdelningar: e-böcker, tidskrifter, produktionen, redaktionen och försäljning. Och det är till och med lika viktigt att se till att vår marknadsföring och våra sociala medier är tillgängliga. Men när man har så många anställda är det svårt att se till att budskapen och åtgärderna för bästa praxis når ut till alla.

Att ha en arbetsgrupp för tillgänglighet som sträcker sig över hela verksamheten är naturligtvis till stor hjälp, eftersom vi kan ge ett tydligt budskap med många röster: ”Tillgänglighet är prioriterat”! Det har också visat sig vara ovärderligt att personalen kan vända sig till vår tillgänglighetsgrupp för att få veta vad vi gör, vad de själva borde göra, och vilket stöd som finns att tillgå.

Vilka möjligheter ser du med lagen?

– På samma sätt som reglerna kring GDPR verkligen har haft en inverkan, tror jag att lagstiftning som det europeiska tillgänglighetsdirektivet kommer att göra detsamma. Vi på Taylor & Francis ser faktiskt att fler kunder frågar om hur vi följer relevant lagstiftning och vi förväntar oss inte att detta antal kommer att minska. Frågan är om vi kommer att se fler fullt tillgängliga e-böcker, kompletta med bildbeskrivningar och förbättrat stöd för hjälpmedelsteknik och interaktion för mer komplexa ämnen som musik och STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Jag hoppas verkligen det, och jag förväntar mig det.

Hur ser diskussionen om lagen ut bland dina branschkollegor i England?

– Tillgänglighetsdirektivet har fått tillgängligheten att träda fram ur skuggorna för många förlag. Jag har deltagit i och talat på otroligt många webbinarier och konferenser där tillgänglighet har varit huvudtemat. Mängden kollegor inom detta område är fantastiskt och har ökat markant de senaste tio åren. För mig är det ett tydligt tecken på att lagstiftningen driver tillgängligheten i rätt riktning.

Vad vill du säga till de förlag som känner att de behöver komma i gång med sitt tillgänglighetsarbete. Var ska de börja?

– Jag skulle börja med att inrätta en arbetsgrupp för tillgänglighet där det ingår minst en kollega från varje del av verksamheten. Oavsett storlek, om det är tio eller hundra personer i gruppen, så får ni möjlighet att tala med en gemensam röst, en röst som är omöjlig för högre chefer och budgetansvariga att ignorera. Tillgänglighet är inte en ö, och det är inte heller något som en enskild person kan lösa. Det måste bli en del av de vanliga processerna, och att skapa en sådan här arbetsgrupp för att skapa en gemensam strategi är ett stort steg i rätt riktning.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)