Stora kliv mot att läsa tillgänglig matematik i högre utbildning
MTM är med och utvecklar ett nytt kostnadsfritt open source-verktyg som gör det möjligt att producera kvalitetssäkrad naturvetenskaplig kurslitteratur många gånger snabbare än tidigare.
Att läsa matematik, naturvetenskap eller teknik på universitetet kan vara en utmaning. Och om du behöver tillgänglig litteratur för att studera kan det finnas ytterligare hinder. Det handlar dels om att det kan ta lång tid att få tag i en tillgänglig version av en bok, eftersom en mänsklig inläsning av avancerad kurslitteratur kan ta flera månader. Dessutom måste inläsningen av matematiska uttryck vara rätt. Hur de ska läsas upp beror inte bara på innehållet i uttrycken, utan också på kontexten de förekommer i.
Fram till nu har det krävts en mänsklig inläsare för att läsa avancerad matte och avkoda kontexten. Men det nya verktyget MathCAT (Math Capable Assistive Technology) gör det möjligt för en talsyntes att göra jobbet och läsa upp med skärmläsare från en e-bok eller webbsida. Programmet är skapat med öppen källkod och helt gratis att använda och med den nya tekniken minskar inläsningstiden från flera månader till bara några timmar.
– När du studerar naturvetenskap stöter du ofta på väldigt omfattande ekvationer. Det är viktigt att kunna undersöka ekvationerna i detalj, för att kunna smälta dem i mindre delar. Med MathCAT kan du navigera i ekvationerna, och ställa in hur du vill att de ska läsas upp. Du kan också läsa matten i punktskrift genom en punktskriftsskärm, säger Tim Arborealis som är projektledare på MTM.
Tim Arborealis har arbetat med MathCAT det senaste året, tillsammans med kollegor på MTM:s motsvarigheter i de nordiska länderna. Genom att översätta verktyget till svenska och bygga in det i produktionsprocessen för talböcker kommer det snart vara möjligt att producera naturvetenskaplig kurslitteratur på betydligt kortare tid. Böckerna går att ta till sig i Epub3-format genom text och tal inläst med talsyntes.
Men även om MathCAT är ett mycket användbart verktyg så återstår utmaningar innan naturvetenskaplig litteratur är fullständigt tillgänglig. Till exempel så finns det idag ingen helhetslösning för att skriva matematik på punktskrift. Framöver kommer Tim Arborealis och de andra nordiska systermyndigheterna för tillgänglig läsning att genomföra en tekniköversikt med mål att föreslå nya utvecklingsvägar.
– Vi vill framtidssäkra MathCAT och vill gärna ha kontakt med alla som vill bidra till att utveckla verktyget, säger hen. Vi vill också ha kontakt med användare som vill testa och utvärdera våra nya naturvetenskapliga böcker, så att vi kan vara säkra på att de fungerar för våra användare innan vi börjar distribuera dem.
Du som arbetar på utvecklarsidan inom förlagsbranschen och är intresserad av att ta del av och bidra till MathCAT-utvecklingen kan göra det genom projektets webbsida (öppnas i nytt fönster), eller kontakta Tim Arborealis genom info@mtm.se.
På konferensen om tillgänglig kurslitteratur vid högre utbildning den 21 okt, kommer Tim Arborealis att presentera den nya tekniken och verktyget.