5 frågor till Jimmy Freiding!
Jimmy Freiding är tillgänglighetsexpert på Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Han är också nybörjare på att läsa punktskrift. Här berättar han om svårigheter och vinster med att läsa punkt, och ger sina bästa tips till nybörjaren!
Hej! Varför bestämde du dig för att lära dig punktskrift och hur har du lärt dig?
– Jag kan inte längre läsa svartskrift och kände att jag ville ha ett skriftspråk. Man tappar ju bort stavning av orden när man bara lyssnar. Jag hittade en punktskriftskurs som Synskadades Riksförbund, SRF, håller i. Som medlem i SRF får man gå den så många gånger man vill för en smärre betalning. Den hölls under fyra dagar, från måndag lunch till torsdag lunch.
Vad har varit svårast?
– För att öva upp läshastigheten behöver man lära sig känna igen orden med fingrarna. Det svåra är att inte fortsätta läsa alla tecken, alltså bokstav för bokstav, när man har insett vilket ord det är. Men övar man regelbundet så kommer man in i det.
Vad är det bästa med att läsa punktskrift?
– Precis som att läsa med ögonen tar jag till mig texten bättre när jag läser med fingrarna jämfört med när jag lyssnar på texten. Det har gett mig ett skriftspråk igen. Jag kan anteckna och läsa anteckningar. Jag brukar ha med mig min punktskriftsdisplay på möten så att jag kan anteckna och jag kan även spara stödanteckningar i den när jag ska hålla föredrag.
Du lyssningsläser också, när föredrar du det och när läser du hellre punktskrift?
– Det är lättare att slappna av och njuta av en skönlitterär bok genom att lyssna på den. Vem vet, när jag blir mer avancerad på punktskriftsläsning kanske jag även kan slappna av och njuta av böcker i punkt.
Du brinner för digital tillgänglighet. Berätta om det.
– Jag har jobbat som webbutvecklare i 18 år innan jag började på MTM och har alltid brunnit för användarvänlighet och användbarhet. Tillgänglighet är att dra dessa två områden till sin spets. Ett bra motto jag jobbar efter är ”Det som är nödvändigt för vissa, är bra för många och bekvämt för alla”.
Om Jimmy Freiding
Ålder: 51 år.
Bor: Rosenvång i Malmö.
Gör på fritiden: Gillar att se film och serier, numera med syntolkning. Utforskar nya restauranger och pubar, lagar mat och läser böcker. Har tidigare älskat tv-spel men det har blivit svårare på grund av min grava synnedsättning.
"Mina tips till nybörjarläsaren"
- Försök att öva lite varje dag. 20 minuter räcker bra.
- Börja med lättlästa böcker. Gärna med dubbelt radavstånd, så kallat glestryck, så du håller dig på rätt rad.
- Haka inte upp dig på punkttecken som du inte känner igen. Ofta kan man härleda dem utifrån sammanhanget.
- Öva på att skriva med punktskriftstangentbord.
- Sitt någonstans där det är lagom varmt. När händerna blir kalla förlorar man i känslighet.
Intervjun publiceras i MTM:s tidskrift Vi punktskriftsläsare nr 1 2024 som kommer ut 6 maj.