Sajt om valet gör politik begriplig
Den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor driver även sajten Alla väljare som har betoning på nyheter och politik. I år är det stort fokus på valet.
Text: Sofia Alsterhag
En levande demokratisk tjänst och diskussion. Så beskriver Martin Hanberg det politiska frågeforumet som han ansvarar för på 8 Sidors valsajt Alla väljare. Som journalist på en lättläst tidning vet han hur viktigt det är att förmedla aktuella och komplexa frågor kring politik på ett tydligt, enkelt och begripligt sätt. Han vet också hur viktigt det är att personer som känner att de står längst ifrån makten får möjlighet att göra sin röst hörd. Kanske extra mycket när det är ett valår. Därför har 8 Sidor en plan för hur de ska lyfta och göra riksdagsvalet i höst relevant och begripligt för sina läsare.
När vår intervju görs i mitten av februari är det lugnt på 8 Sidors redaktion på Södermalm i Stockholm. Martin Hanberg, journalist på tidningen, sitter för dagen ensam i lokalerna och som han uttrycker det själv har varken redaktionen eller tidningens läsare kommit in i ett ordentligt ”valläge” riktigt än. Men han vet att det kommer att bli en intensiv tid fram till riksdagsvalet i höst. Martin Hanberg understryker det faktum att det är en demokratiinsats i sig att producera lättlästa nyheter, vare sig det handlar om politik eller OS. Men han menar samtidigt att som Sveriges enda nyhetstidning på lättläst svenska så har 8 Sidor en extra viktig demokratisk uppgift just i år när det är valår. Tidningens målgrupper korrelerar nämligen med de grupper som har lägst valdeltagande.
Även om alla som är röstberättigade i Sverige har möjlighet att avgöra vilka som ska styra landet de kommande fyra åren på valdagen den 11 september så tar inte alla den chansen. Närmare bestämt 1 miljon svenskar. Det finns många anledningar till varför någon väljer att inte rösta men det går att se ett samband mellan exempelvis var personer bor eller vilken utbildningsnivå de har och hur stor chans det är att de kommer att rösta på valdagen. Statistik visar även att sex av tio personer med intellektuell funktionsnedsättning i Sverige inte röstar. Det är just dessa grupper 8 Sidor fokuserar på menar Martin Hanberg.
– 8 Sidor är inte till för de rikaste och de med mest makt. Det är inte de som läser våra nyheter. Jag tänker att det är extra viktigt att vi får ut information till personer som känner sig utanför samhället. Det kan vara personer med intellektuell funktionsnedsättning eller andra funktionsnedsättningar, personer som kommer från andra länder eller de som har en lägre utbildning.
8 Sidor ges ut som papperstidning varje vecka och når drygt 4 800 prenumeranter på bland annat grundskolor, LSS-boenden och SFI-klasser. Men det är på nätet som tidningen når flest – 8sidor.se har under de senaste åren haft en ständigt ökande läsarkrets. Där finns också undersajten Alla väljare, och det är här redaktionens valbevakning koncentreras. Martin Hanberg ansvarar för innehållet på Alla väljare och arbetar efter en enkel devis.
– Våra läsare vill veta det som de flesta medborgare vill veta, men på lätt svenska, förklarar han och fortsätter: Något som vi måste göra, som många andra redaktioner inte gör, är att också förklara processen. Hur gör du rent praktiskt när du röstar? Vad betyder färgerna på valsedlarna och vad gör man bakom skärmarna i vallokalerna? Vi ska självklart berätta om partierna och om politiken, det är ena delen. Den andra delen är att förklara allt det praktiska runtomkring, ge basinformation. Och eftersom vi får nya läsare hela tiden som röstar för första gången måste vi kunna berätta om detta om och om igen.
Den som tycker att politik är svårt hjälps inte av politiker som uttrycker sig på ett krångligt eller komplicerat sätt. Då är det Martin Hanbergs och hans kollegor på 8 Sidors uppgift att förenkla och förtydliga.
– Det handlar om att våra läsare ska kunna bli så upplysta som möjligt. En del politiker har ett svårt språk, det tycker nog många. Och då är det vårt jobb att dechiffrera deras språk och förmedla vad det är de egentligen säger. Min erfarenhet är att vi på 8 Sidor är väldigt duktiga på det. Politiker kan säga ”vi tänker vidta åtgärder för att förebygga gängkriminaliteten”. Då är det för oss ganska lätt att säga att det betyder ”vi vill göra saker så att det inte blir lika mycket brott av gäng”. Det mesta går att säga lättare. Men en del pratar på ett visst sätt av gammal vana, för att man pratar så inom ett visst yrke, eller så kanske man vill framstå som smart. Det finns många olika anledningar till att folk har ett språk som är svårt.
På Alla väljare finns det förutom nyhetsuppdateringar fasta sektioner som ”Politik i Sverige” där man kan läsa om hur Sverige styrs, hur valet gick 2018 och intervjuer med partiledarna. Här finns också möjligheten för läsarna att ställa frågor under rubriken ”Vad undrar du om politik?”.
Sektionen är populär. Ett vanligt år kommer det in ungefär 300 frågor. När det är valår kommer ännu fler. Martin Hanberg är den som svarar på frågorna och alla som skriver in får svar. Läsarna kan fråga om vad som helst – allt ifrån vad politik är eller varför vi inte har dödsstraff i Sverige till vad partierna tycker i en viss fråga. Tillsammans bildar frågorna en stor kunskapsbank.
– Vi publicerar alla svar under fliken ”läsarfrågor”. Det är verkligen en guldgruva för våra läsare, där finns hundratals läsarfrågor som vi har svarat på genom åren. Det här är något levande som pågår året om, inte bara när det är val. Det är en levande demokratisk tjänst och diskussion som vi har i gång här på sidan.
Respons från läsarna är viktigt för 8 Sidor, särskilt under ett valår. Det läsarna vill veta mer om eller inte förstår påverkar innehållet på sajten.
– Läsarnas tips och inspel hjälper verkligen oss. Om vi märker att många börjar fråga oss om något så gör vi kanske en Youtubefilm eller tar med det som en fråga till partiledarna när vi intervjuar dem inför valet. Det är inte det som styr hela vår valbevakning, men det är sådant som vi verkligen tar intryck av, säger Martin Hanberg och berättar vidare om den kommentarsfunktion som också finns på 8sidor.se och som engagerar många läsare: Våra läsarkommentarer är också ett demokratiskt forum. Det är väldigt populärt, det är många som skriver och tycker till om våra nyheter. Det är jätteroligt. Där får vi både ris och ros, en del tycker att vi är jättebra och andra att vi är jättedåliga, säger Martin Hanberg med ett skratt och tillägger: man kan aldrig tillfredsställa alla.
Snart kommer intensiteten kring riksdagsvalet att öka och Martin Hanberg och hans kollegor på 8 Sidor får fullt fokus på valbevakningen. De kommer att skapa innehåll till såväl papperstidningen som sajten och sidan Alla väljare – och också till sin Youtubekanal där de intervjuar både läsare och politiker. Redaktionen kommer också att besöka Järvaveckan och Almedalen där de hoppas träffa läsare och sprida budskapet om vikten av lättlästa nyheter för att fler ska kunna delta i det demokratiska samtalet. Martin Hanberg har längtat efter att träffa läsarna.
– Under coronan har vi inte träffat läsarna annat än digitalt via kommentarsfälten, och där jag svarar på läsarfrågorna och mejl. Man märker hur uppskattade och viktiga vi är och att en del som skriver till oss kanske har svårt med språket och man kan tänka att det är en person som har dyslexi eller är ny med det svenska språket. Många skulle veta mycket mindre om vad som händer i världen och i Sverige om vi inte fanns. Det är mäktigt. Det är något jag inte tror att så många andra medier verkligen kan känna.