Ingeborg Albrecht (längst till vänster), som är årets läsombud
Ingeborg Albrecht, längst till vänster, tillsammans med vännerna på Ystads bibliotek.

Högläsare på äldreboende i Ystad får pris

Ingeborg Albrecht i Ystad är ”Årets läsombud” enligt Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Hon vinner priset för att hon är en dedikerad högläsare som skapar en viktig stund för äldre och personer med demens. Priset delades ut på Ystads bibliotek den 16 juni.

Pressmeddelande 2017-06-15

– Det känns jättekul att få det här priset. Vad jag än läser för de äldre, vare sig jag väcker glömda minnen till liv eller inte, är min målsättning att ge lyssnarna min fulla uppmärksamhet, min positiva energi, min vardagsglädje, säger årets vinnare Ingeborg Albrecht.

MTM delar ut årligen ut ett pris till ett läsombud eller en högläsare som har gjort extra fina insatser för att främja läsning inom LSS-omsorgen eller äldreomsorgen. Priset är 10 000 kronor.

Vid prisceremonin talade Helena Kettner Rudberg, marknadschef på MTM, Lena Malmquist, bibliotekschef på Ystads bibliotek och Riccard Axtelius från Socialnämnden. Ingeborg Albrecht får priset med motiveringen:

”Priset för Årets läsombud 2017 delas ut till Ingeborg Albrecht som varit aktiv högläsare i 9 år. Ingeborg började läsa högt för sin dementa mamma och läste snart för hela avdelningen på mammans äldreboende i Ystad. Vikten av högläsning stod tidigt klar för Ingeborg som först genom ett medborgarförslag och sedan genom att hålla utbildningar i samarbete med Medborgarskolan skapat bra förutsättningar för fler högläsare i kommunen. Under sina utbildningstillfällen har Ingeborg konsekvent betonat vikten av bemötande, kunskap om demens och regelbundna rutiner i samband med läsningen. Ingeborg läser själv högt en gång i veckan. Hon läser lättlästa böcker och arbetar kreativt med bland annat recept och ordspråk som många äldre känner igen.

Ingeborgs stora engagemang och ansvarstagande uppskattas av kommunens anhörigsamordnare, Ystads bibliotek och alla andra som ser de positiva effekterna av hennes långvariga arbete.”

MTM är en statlig myndighet vars uppdrag är att ge människor med läsnedsättning tillgång till de medier de behöver på det sätt som passar dem.

Läs mer om MTM och läsombudsverksamheten

Kontakt:

Ingeborg Albrecht, Årets läsombud
Telefon: 070-77 33 927 eller 0411-550 250

Eva-Lena Silwerfeldt, Kommunikationsstrateg Myndigheten för tillgängliga medier
Telefon: 073 765 46 37
E-post: eva-lena.silwerfeldt@mtm.se

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)