Stäng inte ute väljare som vill rösta

I ett gemensamt debattinlägg i Dagens samhälle idag skriver generaldirektörerna för Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och Myndigheten för delaktighet, MFD, om vad som krävs för att öka valdeltagandet bland personer med funktionsnedsättning och utrikes födda.

Pressmeddelande 2018-04-17

En miljon röstberättigade svenskar röstade inte i förra valet. Valdeltagandet var särskilt lågt bland utrikes födda och personer med funktionsnedsättning. Många i dessa grupper har svårt att läsa skriven text. Behovet av tillgänglig valinformation är stort, till exempel på lättläst svenska, punktskrift, teckenspråk och text som tal. 

I debattartikeln skriver Magnus Larsson, MTM, och Malin Ekman Aldén, MFD, bl.a: 

”En demokrati ska vara för alla. Kommuner och landsting, partier och politiker, opinionsbildare, bibliotekarier, lärare, nyhetsmedier och många andra i samhället har nu ett viktigt jobb att göra för att undanröja hinder inför valdagen den 9 september. Positivt är att många av hindren är förhållandevis lätta att åtgärda. (...) Det som krävs är en ökad medvetenhet om olika individers förutsättningar att kunna ta del av valdebatten på sina villkor, och sedan att fysiskt kunna ta sig till vallokalerna.”

Länk till debattartikeln i Dagens Samhälle

För att öka medvetenheten skickar MFD ut en checklista till kommuner och regionala valmyndigheter om vad som krävs för att göra vallokalerna tillgängliga. Samtidigt presenterar MTM tips på tillgänglig läsning på mtm.se/val2018. Läs mer om den lättlästa nyhetssajten Allaväljare.se, möjligheten att få dagstidningar som taltidning och faktaböcker om val i form av talböcker, punktskriftsböcker och på lättläst svenska.

Besök MTM:s valsidor

Checklista för tillgängliga vallokaler och röstningslokaler (pdf, öppnas i nytt fönster)

Pressbilder

Magnus Larsson - generaldirektör Myndigheten för tillgängliga medier (MTM)

Malin Ekman Aldén - generaldirektör Myndigheten för delaktighet (MFD)

Eva-Lena Silwerfeldt, Kommunikationsstrateg Myndigheten för tillgängliga medier
Telefon: 073 765 46 37
E-post: eva-lena.silwerfeldt@mtm.se

Kalle Jönsson, pressansvarig MFD
Telefon, 073-699 73 57, e-post: kalle.jonsson@mfd.se

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)