Scenbil från pjäsen kvareret Gamen

Kista folkhögskola gjorde pjäs av lättläst novell

Kvarteret Gamen - från novell till föreställning

På Kista folkhögskola har en förberedande gymnasiegrupp på allmän kurs läst novellerna i De 7 dödssynderna under hösten. Kvarteret Gamen var en av omslag 7 dödsyndernatexterna som de diskuterade mycket och Fadwa, en av kursdeltagarna, tyckte att novellen lät som en teaterpjäs. Den innehåller mycket dialog och kursledaren Karin Westberg skrev ett manus av novellen. Efter mycket arbete var det den 19 december premiär för Kvarteret Gamen.

Medan gruppen arbetade med pjäsen kom bland annat frågan om Lotta skulle bära sjal upp. Det gör hon förmodligen inte, men om Lotta blir en Leyla skulle hon kanske bära sjal. Och så fick det bli. De flesta av namnen är ändrade. Somaliska och arabiska fraser vävs naturligt in i dialogen.

När man kommer till teaterlokalen den här dagen är det flera personer som hjälps åt att dela ut program och visa besökarna till rätta. Bakgrundsmusiken bidrar till en varm atmosfär.

Pjäsen inleds med att tre ur ensemblen berättar om arbetet med novellen och sedan bakgrunden till det vi kommer att få se.

Pjäsen handlar om Leyla som har blivit utslängd från sin pojkväns lägenhet och går hem till sin mormor Fatimah för att ha någonstans att sova den natten. Mormor har en fin liten hyreslägenhet högst upp i ett hus som nu ägs av en bostadsrättsförening. Leyla kommer att stanna länge hos mormor och efterhand märker hon att flera personer är ute efter mormors lägenhet.

Novellens författare Anna Cnattingius var på plats och såg föreställningen.
- Jag är jätteglad, det är en fin uppsättning, säger Anna. Leyla bryr sig mer om sin mormor än vad Lotta gör i min novell. Kanske har det med kulturskillnader att göra. Lotta är mer självupptagen.

Skolans rektor Abdulkader Habib är stolt över uppsättningen och hoppas att det kan bli en tradition med en teateruppsättning till skolavslutningen. Han delar ut rosor till alla medverkande och Karin skojar om att det kanske är dags att starta en teaterlinje på skolan.

Alla gör fina insatser, särskilt mormor Fatimah och Leyla spelas med inlevelse och trovärdighet. Ändå är det bara en av kursdeltagarna som har prövat på teater tidigare. Att arbeta med pjäsen har engagerat hela gruppen. Alla har fått uppgifter och många har gjort insatser som scenarbetare, med ljud, musik, ridå, rekvisita, dekor, smink, av- och påklädning och så vidare. Gruppen har också bidragit med till det dramaturgiska arbetet, att diskutera och utveckla föreställningen. Engagemanget har lett till att gruppen i början av vårterminen ska arbeta med teater som tema, undersöka olika teaterformer och gå på en teaterföreställning tillsammans.

Fakta

Kista folkhögskola ligger i Kista centrum i norra Stockholm och drivs av föreningen Kista folkhögskola.

Föreningen främjar kultur- och bildningsverksamhet för alla, med särskild inriktning på muslimer i Sverige i syfte att skapa en trygg utveckling för svenskmuslimsk identitet och bidra till en positiv utveckling av det svenska samhället.

Skolan har allmän kurs på grundläggande- och gymnasienivå.

De 7 dödssynderna är en novellsamling. Kvarteret Gamen är en av novellerna. Boken är slut men kan finnas på bibliotek.

Kista folkhögskola har också läst och skrivit egena texter utifrån boken På andra sidan vägen.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)