Fixa Cashen - men sen då?

I boken "Fixa Cashen - Men sen då?" av författaren Minna Nyman visas konsekvensen för ett ungt pars önskan efter snabba pengar. Rättskedjan från det att ungdomarna grips, anmäls, utreds och till slut döms för brottet, beskrivs på ett översiktligt sätt tillsammans med det unga parets känslor och funderingar i samband med det som sker.

Huvudpersonen Micke har problem med en gammal skuld som nu snabbt måste återbetalas. Då han inte har pengarna involverar han sin flickvän Carro och dennes bror Kevin i planering och utförandet av ett rån för att snabbt få fram "snabba cash". Han lyckas betala tillbaka skulden men blir upptäckt av polisen och sedan går det mesta snett för de inblandade.

Kapitel för kapitel beskrivs i boken de inblandades känslor när de dras in i ett skeende som de inte kan kontrollera. Rånet, gripandet, domen och slutligen straffet som förutom de inblandade också via socialtjänstens försorg blandar in deras föräldrar.

Syftet med boken skall enligt vad som förklarats för mig vara att ta fram en bok med ett förenklat språkbruk. Detta för att nå nya läsare som annars på grund det Svenska språkets svårighetsgrad annars inte läser böcker över huvudtaget. Exempel på sådana läsare skulle kunna vara invandrare samt Svenskar med läs och skrivsvårigheter. Frågan är därför om man verkligen lyckas fånga upp och entusiasmera denna målgrupp till att läsa boken?

Efter att ha läst boken från pärm till pärm kan jag konstatera att man förenklat språkbruket i syfte att nå den avsedda målgruppen. Som regelbunden bokläsare gillar jag inte dessa förenklingar. Detta då syftet med bokläsande överhuvudtaget är att på ett detaljerat sätt få målande beskrivningar och detaljerade skildringar av olika miljöer. Böckernas detaljerade skildringar är alltså själva syftet till varför man vill läsa böcker överhuvudtaget.

Jag tror därför inte att bokens förenklade berättarstil kommer att locka några nya läsare från avsedda målgrupper. Ska man få nya läsare från dessa grupper bör man därför istället skriva bättre och detaljerade böcker om ämnen som intresserar dom. Intressanta ämnen gör att man lär sig snabbt.

Jag är född samt uppvuxen i Sverige. Jag har gymnasial utbildning med inriktning på data. Jag läser då och då böcker på svenska och på engelska, den sista behärskar jag hyfsat.

Jag tycker  om att  promenera, älskar naturen , läser helst tekniska böcker . Jag läser inga romaner, jag tycker inte om dem.


Jag har läst Fixa Cashen. Boken är faktagranskad av åklagaren Bengt Mårtensson, kriminalinspektör Ulrika Jansson, tingsfiskal Johanna Axelsson, socialsekreterare Christopher Johsson. Boken handlar om från Brott till Straff och hur man fixar 20 000 på ett dygn.

Micke är tillsammans med Carro. Hennes lille bror ser alltid upp till Micke han vill vara precis som honom för att få respekt från andra till slut fick han chansen att visa vad han går för. Micke var hotad! han måste fixa 20 000 pa ett dygn.

Jag tycker att boken är realistisk. För de finns i verkligheten folk som gör rån på det sättet speciellt när Kevin ser upp till Micke Det var en ganska trolig händelser Självklart kan man ställe upp för varandra i ett förhållande men inte när det gäller kriminalitet, tycker jag personligen.

Huvudpersonen Micke tycker att samhället har svikit honom Han fick bor från familj till familj allt han ville är att klara sig själv han blev enviss och irriterad.

Boken är lättläs man kan också lära sig hur systemet funkar man kan aldrig fixa ett problem med brott man Familjen är jätteviktigt för livet består av kärlek om man inte ha en kontaktnät eller någon familj så kan det vara svårt att låta bli kriminalitet

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)