Bilden är ett collage med boken Kattvakten, som är grön med en vit katt som tittar upp i nederkanten, bredvid författaren Malin Lindroth i svart tröja, vinröd jacka och rött kort hår som lutar sig mot en dörrpost och tittar in i kameran.
Bokomslag: Kristin Lidström. Foto: Lisa Thanner.

Nytt från LL-förlaget: Boken Kattvakten nyanserar bilden av ensamliv

Idag släpps boken Kattvakten av Malin Lindroth, på LL-förlaget. Kattvakten är en berättelse om utanförskap och om att hitta sitt eget sätt att leva. Ett oskyldigt missförstånd leder till att huvudpersonen Mary hamnar i ett svårt läge där hon måste välja mellan att vara del i en nyfunnen gemenskap eller att berätta sanningen.

– Idén till Kattvakten kom en sommar för många år sedan när jag hade många kattvaktsuppdrag. På väg genom stan, släpande på kattsandssäckar, i högsommarhettan tänkte jag mycket på kattvakten som en osynlig närvaro i utkanten av semesterfirarnas liv och fann rollen intressant. Ur dessa tankar växte karaktären Mary fram, säger Malin Lindroth.

Grannar, kollegor och bekanta vänder sig alla till Mary för att få passning till sina katter när de själva åker på semester. Hon är ju ändå hemma. En av alla katterna, Håkan, råkar ut för en olycka och Marys oro leder till att hon nämner Håkans namn på jobbet. Kollegorna tror genast att hon har träffat en man. Mary sveps med av kollegornas entusiasm och snart är Marys nya kille det stora samtalsämnet runt fikabordet. Lögnen växer sig större och rätt som det är har Mary och Håkan blivit bjudna på fest. Hur ska hon göra nu?

Malin Lindroth uppmärksammades stort för sin essä Nuckan 2018. Hon är även verksam som dramatiker och kulturskribent. Hon har lång erfarenhet av att skriva lättläst, både i original och som bearbetare av litterära klassiker. Den nya boken Kattvakten ger en finstämd bild av hur det kan vara att längta efter att ingå i en gemenskap och önskan att leva upp till omgivningens förväntningar.

– Ensamhet är fortfarande ett tabubelagt ämne och det finns många fördomar om vad ensamliv är. Min önskan är att nyansera bilden av den ofrivilligt ensamma människan och göra erfarenheten mer möjlig att nämna vid namn. Jag hoppas att boken når alla dem som någon gång suttit tysta i ett fikarum med en känsla av att just deras liv och erfarenheter inte får plats i samtalet, säger Malin Lindroth.

Titel: Kattvakten
Författare: Malin Lindroth
Formgivare: Kristin Lidström
Utgivningsdag: 1 september
Lättlästnivå: 2

Läs mer om och köp boken Kattvakten på LL-förlagets webbplats (öppnas i nytt fönster)


Publicerad: 2021-09-01
Sidansvarig: Eva-Lena Silwerfeldt

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)