Bilden visar vinnarna av Läsguldet 2020. Eva Fridh och Martin von Knorring står i käket. Eva håller upp kokboken och Martin skär grönsaker. De båda ser glada ut.
Eva Fridh och Martin von Knorring, vinnarna av Läsguldet 2020. Foto: Pia Nordlander

De får Läsguldet 2020: Inspirerar andra som inte ser att våga baka och laga mat

Hur lagar man mat när man inte ser? Det var frågan som Martin von Knorring och Eva Fridh ställde sig och som blev startskottet till en kokbok för att inspirera personer med synnedsättning att börja laga mat. Genom att dela med sig av kunskap och tips hoppas de att fler ska våga baka och laga mat, och de belönas nu med Läsguldet 2020 för sitt arbete med boken.

Kokboken innehåller inte bara recept, utan också tips och trix kring praktiska saker i köket för den som inte ser. Martin, som är blind, och Eva, som är synsvag, tipsar om allt ifrån hur man använder ugnen till hur man skär, hackar och blandar smet.

– Det finns inlästa kokböcker och böcker i punktskrift men de bygger på att du ser. Att köttbiten är brun inuti eller att pajen har fått rätt färg på ovansidan innan du tar ut den. Det kan ju vi av förklarliga skäl inte se. Då tänkte vi att vi gör en egen kokbok där vi också kan berätta hur man löser olika moment i köket, säger Martin.

Vinnarna av Läsguldet valdes ut av en extern jury, ledd av författaren och läsinspiratören Johan Anderblad. Juryns motivering lyder "Eva Fridh och Martin von Knorring har hittat ett helt nytt sätt att göra böcker. De har med genuin kreativitet och lyhördhet för läsarnas behov skapat en bok som både ökar möjlighet till läsning på var och ens egna villkor och ger ingredienser till ett mer självständigt liv."

Hur känns det att vinna Läsguldet?

– Det känns jättekul, och väldigt hedrande med tanke på hur fina bidrag som var med, säger Eva.

Martin och Eva har redan idéer för hur de vill använda prissumman på 25 000 kronor.

– Vi vill gärna göra en ny kokbok med flera personer som medverkar och ger sina tips och bästa recept. Flera har hört av sig och velat vara med om det blir en fortsättning.

Prisutdelningen sker vid Svenska Daisykonsortiets digitala konferens den 5 november.
Läs mer och anmäl dig här (öppnas i nytt fönster)

 

Läsguldet – tillgänglig läsning för alla

Läsguldet är MTM:s pris för tillgänglig läsning och delas ut varje år. Det uppmärksammar personer, organisationer eller institutioner som på ett kreativt, inspirerande och inkluderande sätt skapar möjlighet för personer med syn- eller läsnedsättning att läsa på sina villkor.
Läs mer om övriga finalister till Läsguldet 2020

I juryn för Läsguldet 2020

Johan Anderblad, författare och läsinspiratör; juryns ordförande
Elin Nord, ordförande för Svenska Daisykonsortiet
Karin Forsell, journalist och språkvårdare
Mats Berggren, författare
Jenny Edvardsson, lärare och författare
Maria O’Donnell, MTM


Publicerad: 2020-10-16
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)