E-textböcker byter format till Epub 3

MTM byter format för e-textböcker, från det gamla Textview-formatet till det modernare Epub 3. MTM:s e-textböcker används främst av högskolestudenter för att läsa med hjälp av digital punktskriftsdisplay eller en lokalt installerad talsyntes.

E-textböcker beställs via universitets- eller högskolebibliotek och när produktionen är klar kan böckerna laddas ner från betaversionen av Legimus. Betaversionen av Legimus (Öppnas i nytt fönster). 

Formatet befinner sig i testfas

Arbetet med det nya Epub 3-formatet för e-textböcker befinner sig fortfarande i en testfas. Det betyder att vi under en övergångsperiod kommer att producera e-textböcker i begränsad omfattning. Därför gör vi prioriteringar utifrån individuella behov och vilken typ av litteratur som efterfrågas. Högskolestudenter som är punktskriftsläsare är prioriterade. 

Produktionstid på åtta veckor

Produktionstiden beräknas till cirka åtta veckor. I samband med terminsstart, eller om en titel är väldigt omfattande eller kräver ett stort antal bildbeskrivningar, kan produktionstiden bli längre

Ladda ner läsprogram

För att läsa e-textböcker i Epub 3-format behöver du ett läsprogram. Det finns flera olika läsprogram på marknaden, både sådana som är gratis och som kostar pengar. MTM har utvärderat gratisprogrammet Thorium för PC-användare och bedömer att det fungerar bra.

Du laddar ner Thorium via Microsoft store, (öppnas i nytt fönster).

Instruktioner för att använda Thorium finns på Legimus.se, (öppnas i nytt fönster).  

För Mac-användare avråder MTM att använda Thorium, då programmet inte fungerar tillfredsställande på Mac-datorer. Under hösten utvärderar MTM andra alternativ för Mac-användare.  

Läsprogrammet Textview som använts tidigare för e-textböcker fungerar inte med det nya Epub 3-formatet. Det fungerar dock med älde produktioner.

Övergång planerad sedan länge

En övergång till Epub 3 är planerad sedan länge. Epub 3 är ett modernare format som på sikt kan ge bättre tillgänglighet i böckerna. Epub 3 är en internationell standard som stora delar av bokbranschen sannolikt kommer att använda sig av på sikt.  

Att bytet genomförs nu beror på att MTM:s leverantör av e-textböcker för Textview slutade leverera vid årsskiftet 2021-2022. I samband med det prioriterade MTM upp arbetet med att byta format för e-textböckerna. 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)