En bild på Anna Duner bredvid en bild på omslaget till hennes bok.

Upphittaren - En bok om att skapa mening

Bibliotekarien och barnboksförfattaren Anna Dunér har skrivit sin första lättlästa bok för vuxna, Upphittaren. En roman om att skapa mening och att hitta tillbaka till viktiga relationer.

Huvudpersonen i boken, Per, är sjukpensionär och saknar mycket från sitt tidigare liv. Han fyller dagarna med att plocka upp saker och se till att de kommer till rätta. Men en dag är det han själv som blir hittad. Av någon som vill ge honom en ny roll i livet.

– Per är egentligen en vardagshjälte när han plockar upp slängda och borttappade saker, förklarar författaren Anna Dunér. Men boken handlar också om gemenskap och mening. Vi människor kan tappa bort varandra, men också återfinna varandra.

En första version av boken skrevs för sju år sedan. Sedan dess har Anna Dunér lärt sig mycket om att skriva lättläst. 

Du har främst skrivit barnböcker tidigare. Vad är annorlunda med att skriva lättläst för vuxna?

– Jag tycker om att skriva kort, och därför har jag skrivit barnböcker och noveller tidigare. Men i lättlästa böcker behöver varje ord vägas ännu mer noggrant för att det inte ska bli komplicerat. Det var en utmaning att skriva tillräckligt lätt och kort!

Rebecca Kjellberg lyfter i en recension från BTJ upp illustratören Lena Sjöbergs ”melankoliska men ändå hoppfulla” bilder som ”kompletterar texten väldigt väl”. Och Anna Dunér var särskilt glad över att Lena Sjöberg blev bokens illustratör.

– Jag blev jätteglad när jag fick Lena Sjöberg som förslag för jag har följt hennes barnböcker och tycker att de är väldigt fina, säger hon.

Lektion utifrån boken Upphittaren.

Beställ boken via LL-förlaget, (öppnas i nytt fönster).

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)