Skrivargrupp för personer med intellektuell funktionsvariation ger ut lättlästa noveller med stor berättarkraft

”Jag är fundersam och har vild fantasi. När jag skriver tar tankarna form.” Så beskriver Malin Andersson sin skrivprocess. Hon är en av sju författare som står bakom ”Minnen och fantasier”, en lättläst novellsamling med bredd och djup som nu ges ut av LL-förlaget.

Berättelser finns inom oss alla. På Kulturcentrum Skåne i Lund arbetar personer med intellektuell och kognitiv funktionsvariation med olika konstnärliga uttryck. Författarna till novellsamlingen ingår i en skrivargrupp som under flera år tillsammans undersökt hur berättelser kan ta form i text.

– På Kulturcentrum Skåne jobbar vi utifrån övertygelsen att personer med kognitiva och intellektuella funktionsvarianter har mycket att tillföra kulturlivet, säger Jenny Friman, en av handledarna till skrivargruppen.

Nu ger LL-förlaget ut en bok som samlar skrivargruppens senaste projekt där de har utforskat novellgenren. Med stor experimentlusta i skrivövningarna har skribenterna arbetat länge med att skapa miljöer och karaktärer, men också med att undersöka dramaturgi och dialoger.

Utifrån olika teman som minnen, kärlek, rädsla, sorg och fantasi har de sju författarna sedan satt samman den lättlästa novellsamlingen ”Minnen och fantasier” som består av nio noveller med stor bredd och berättarkraft. Här tas läsaren med på en resa genom olika miljöer och situationer, från retsamma syskon och första kärleken till en dyster framtidsskildring och längtan efter att vara en del av en gemenskap. Här finns även korta texter där författarna delger sina tankar om skrivande och tips till den som själv vill börja skriva.

– Vår önskan är att dessa sju debutanter med lång erfarenhet av skrivande ska nå ut till en stor läsekrets. Att många ska få njuta av dessa berättelser som tillför något nytt till den litterära världen, säger Åsa Söderling, även hon handledare till skrivargruppen.

Vad har varit roligast med att skriva noveller?
– Själva skapandet. Jag tycker om att testa och blanda konstformer. Nu ritar jag karaktärer och undersöker om det kan hjälpa mig i mitt skrivande, säger Peter Arneson, en av författarna till ”Minnen och fantasier”.

Beställ boken via LL-förlagets webbplats (öppnas i nytt fönster)


Publicerad: 22-08-25
Sidansvargi: Martin Strandberg

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)