Bilden visar en porträtt bild på en man med mörkt hår och skägg bärandes en vit t-shirt. På huvudet har svarta hörlurar och ler med stängd mun in i kameran. I bakgrunden syns grönska i form av gräs och träd suddigt.
Foto: Erika Weiland, Apelöga

Legimus ska bli ännu bättre för dig som är läsare!

På MTM är läsaren alltid viktigast. Under våren kommer vi därför att göra vårt digitala bibliotek Legimus ännu bättre för dig som läser våra talböcker. Tack vare ny och modern teknik kommer vi att kunna skapa bättre böcker som också blir färdiga mycket snabbare.

Ett första steg mot ett ännu bättre bibliotek 

Legimus.se kommer att se ut precis som vanligt. Här finns ungefär 140 000 böcker, och de kommer att bli ännu fler. Varje månad lånar vi ut ungefär 146 000 böcker. Men bakom det du ser på internet pågår just nu ett arbete för att du som läsare ska få en ännu bättre läsupplevelse.

Det stora som händer är att Legimus.se under våren genomgår ett plattformsbyte. Det betyder att vi skapar en helt ny version av Legimus.se. Det blir inga nya funktioner, men Legimus.se anpassas till modernare teknik och det blir första steget på ännu mer utveckling i framtiden. Det kan vara bra att känna till att appen Legimus inte kommer att förändras just nu.

Läsarna ska hjälpa oss

Du som är läsare kan fortsätta att använda Legimus.se som vanligt. Men du är också en viktig del av utvecklingen. Nu när vi gör plattformsbytet kommer vi också att passa på att ändra gränssnittet och själva strukturen på webbplatsen. Det betyder att du kommer att kunna använda Legimus.se på ett enklare och bättre sätt. Det är viktigt för oss att så många som möjligt kommer att kunna använda det nya Legimus. Därför vill vi veta vad du tycker och vad du behöver! Vi kommer att göra tester med användare hela tiden under tiden vi utvecklar. Hör gärna av dig till oss om du är intresserad av att vara testperson!

Vi byter till ett nytt format

Förutom det nya plattformsbytet så byter vi också till ett nytt format för våra böcker, EPUB 3. Formatet EPUB 3 handlar om universell utformning och modern webbteknik. Jämfört med äldre format som exempelvis DAISY-talböcker så kan man i EPUB 3 få med mer komplicerat innehåll, som till exempel matematik. Även i det här utvecklingsarbetet kan du få vara med som testperson.

Ett moderniserat system för produktion 

För att våra böcker ska kunna tillverkas snabbare så har vi utvecklat ett nytt produktionshanteringssystem, alltså ett system som visar hur en bok produceras. Med det nya systemet kan du som läsare bättre följa var i processen din bok befinner sig under det att den görs om till talbok. Du kommer nämligen att få mejl under tiden boken blir talbok. Då vet du alltid när den är på gång!

En modernare talsyntes 

Samtidigt som det nya produktionshanteringssystemet börjar fungera så kommer vi också att kunna ge dig en ny och mer modern talsyntes. I tester har den nya talsyntesen visat sig vara mycket bättre än den vi har nu. Vi tror att de böcker som görs från och med maj kommer att ha den nya talsyntesrösten.

Håll utkik på Legimus.se för uppdateringar om hur projekten utvecklar sig. Har du frågor eller vill du vara med och testa? Hör av dig till Svarstjänsten på e-post info@mtm.se eller telefon  040 653 27 10 (måndag till fredag klockan 8:30 till 12:00).


Publicerad: 2021-04-13
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)