Bilden är ett montage av bokens omslag och ett foto med författarna Bengt Fredriksson och Moa Candil, Foto: Anna Svanberg
Bokomslaget. Bengt Fredriksson och Moa Candil. Foto: Anna Svanberg

Ny handbok i att skriva begripligt

Visste du att drygt 40 procent av alla vuxna i Sverige har svårt att läsa och förstå en vanlig dagstidning? Så många når inte upp till nivån ”goda läsare” enligt PIAAC:s undersökningar. Samtidigt blir samhället alltmer textbaserat och ställer höga krav på vår läsförmåga. Därför kommer nu Skriv lättläst – En handbok för dig som vill bli förstådd.

Journalisterna Moa Candil och Bengt Fredrikson har skrivit boken, som är full av konkreta exempel och handfasta råd för den som är mån om att bli förstådd.

– Det här handlar om demokrati, säger Moa Candil. I en demokrati har alla rätt att få information och vara del av det offentliga samhället. Så är det tyvärr inte i Sverige i dag.

– Inte minst inom politik och myndighetsvärlden formulerar man sig ofta på ett sätt som är otillgängligt för många, fortsätter hon.

Massor av människor kämpar med läsningen och som skribent har man allt att vinna på att lära sig skriva enkelt och tillgängligt. Moa Candil och Bengt Fredrikson har tillsammans över 30 års erfarenhet av att skriva lättläst och har i boken samlat ett antal viktiga nycklar. Nycklar som gör texter tillgängliga för fler.

Ur boken:

”Tänk dig en grupp människor som ska ta sig upp för en backe. Några märker knappt att de går uppför. De pratar glatt med varandra och njuter av utsikten. Andra får upp pulsen men tar sig fram utan större problem. Och så finns det de som kämpar. För dem är backen gigantisk och varje steg en utmaning. När de väl är uppe är de helt slut. Precis så kan det vara med en text. Jobbig för några, lätt för andra. När du skriver har du ett val. Du väljer hur brant backen ska vara. Ska alla komma upp eller bara några? Visst, en del kanske vill ha en riktig utmaning. Men ska du lyssna på dem? Eller på dem som kämpar och riskerar att fastna på vägen? Innan du svarar ska du veta en sak. I Sverige finns det omkring tre miljoner vuxna människor som ofta eller ibland får kämpa med läsningen. Tre miljoner.”

Köp boken via LL-förlaget (Öppnas i nytt fönster)

Torsdag 22 september kl 10  arrangerar MTM ett samtal tillsammans med LL-förlaget om hur du kan skriva lättläst för en bred publik på Café Skriva på Bokmässan i Göteborg.

Samtalet direktsänds på Screen9 (Öppnas i nytt fönster).

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)