Bilden visar författaren Bella Linde och fotografen  Lena Granefelt bredvid varandra i en grusgång. I bakgrunden syns grönska i form av träd och rött staket tillhöger om dem syns omslaget på deras bok "Odla grönsaker inne". Högst upp till vänster syns LL-förlagets logotyp bakom en vit bakgrund.
Foto: Anna Svanberg

Ny bok från LL-förlaget ger alla gröna fingrar

Odlingsintresset har ökat enormt och allt fler vill nu sätta fingrarna i jorden. Men för den som varken har trädgård eller förkunskaper och som dessutom har en bristande läsförmåga kan tröskeln för att komma igång kännas hög. Det vill Bella Linde och Lena Granefelt råda bot på med sin nya lättlästa bok ”Odla grönsaker inne”, som nu kommer ut på LL-förlaget. Med bildstöd och enkla instruktioner som man följer steg för steg är tanken att alla ska kunna odla hemma.

Under pandemin har fler och fler upptäckt hur roligt och givande det är att odla. Alla har dock inte tillgång till en egen trädgård vilket kan sätta stopp för planerna på att kunna skörda egenodlade grönsaker. Men något som alla kanske inte känner till är att många grönsaker går utmärkt att odla inomhus!  

Bella Linde, journalist och författare med ett särskilt intresse för trädgård, återvänder i år till LL-förlaget med en ny bok om odling. I ”Odla grönsaker inne” är fokus att alla ska känna att de kan odla – även de som prövar för första gången. Att ha en balkong eller ett eget köksland är inte ett krav, för i boken är tanken att alla grönsaker ska odlas hemma i fönsterkarmen. Boken tar läsaren med från frö till skörd, och vidare till fantastiska smakupplevelser.  

– Det är tillfredställande för alla att följa hur ett frö blir ett litet spirande skott och med tiden en frodig planta färdig att skörda. Bokens tydliga bildstöd visar alla steg – från hur djupt du ska så fröna till när det är dags att skörda, säger Maria Ramdén, förläggare på LL-förlaget.  

Boken är rikt illustrerad med fantastiska bilder av Lena Granefelt. Här visas fem grödor med olika svårighetsgrad, från enklaste krasse till tomat som kräver lite mer tid och omsorg. Att det är en pedagogisk odlingsbok med instruktioner i både text och bild gör att den lämpar sig väl för en bred målgrupp:  

– Den här boken är bra för dem som har svårt att läsa, som har svårt att minnas eller som har svårt med koncentrationen. Men den passar minst lika bra för barn som är sugna på att odla, säger Bella Linde. 
– Den passar alla som är sugna på att odla men inte har jättemycket erfarenhet. Om man inte har en egen trädgård så är det ju utmärkt att man kan odla hemma på fönsterbrädan, fyller Lena Granefelt i.

Titel: Odla grönsaker inne  
Författare: Bella Linde  
Fotograf: Lena Granefelt  
Utgivningsdatum: 11 februari 2021 
Lättlästnivå: 

Författaren Bella Linde och fotografen Lena Granefelt har tidigare gjort flera trädgårdsböcker tillsammans, bland annat den lättlästa ”Odla i Sverige”. 

LL-förlaget, som är en del av Myndigheten för tillgängliga medier, ger ut lättläst litteratur för vuxna och unga vuxna. Förlaget ger ut omkring 15 böcker varje år, både faktaböcker och skönlitteratur. 

Köp boken här - till LL-förlagets webbshop (öppnas i nytt fönster)


Publicerad: 2021-02-11
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)