Ung flicka i jeansjacka med vita hörlurar kollar ner på en läsplatta.
Foto: Apelöga

Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing hålls 11-12 november

Konferensen Include! The Nordic Conference on Inclusive Publishing skulle hållits i Malmö i mitten av mars, men fick med kort varsel skjutas fram på grund av de rese- och mötesrestriktioner som då infördes i många länder. Nu är det beslutat att konferensen istället kommer att gå av stapeln 11-12 november.

Från juli 2025 ska e-böcker och e-läsare uppfylla nya tillgänglighetskrav, enligt Tillgänglighetsdirektivet som antogs av EU förra våren. Konferensen, på temat inclusive publishing och universell design, anordnas för att ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att göra sina böcker mer tillgängliga: En tillgänglig bok ska kunna läsas av alla, oavsett läsförmåga.

Det är en viktig demokratifråga, att alla ska kunna ta del av den litteratur som ges ut. Och när förlagen ställer om, och börjar använda universell utformning i sin produktion och distribution av e-böcker, kommer de dessutom att märka att tillgänglighet leder till bättre användarvänlighet – inte bara för dem som behöver de tillgängliga formaten, utan för alla, säger Tove Dannestam, enhetschef för Omvärld och samverkan.

Målet för konferensen är att öka kunskapen om de lagkrav som snart börjar gälla och bidra till att man börjar ställa om produktionen för att möta kraven. Programmet inkluderar några av världens ledande experter. Bland annat deltar Luc Audrain och berättar om hur franska förlagsjätten Hachette Livre gjorde sin omställning och brittiska Molly Watt, som själv har dövblindhet, pratar om hur universellt utformad teknologi underlättar och förbättrar livet för användaren.

Om konferensen i november kommer att hållas på plats i Malmö eller online är ännu inte bestämt och ett beslut om det kommer att fattas efter sommaren.

Läs mer på webbplatsen Nordic Inclusive Publishing Initiative (NIPI)


Publicerad: 2020-06-29
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)