Lynn Alpberg sitter i ett bibliotek
Lynn Alpberg. Foto: Elliot Elliot

Läsguldet 2022 tilldelas Lynn Alpberg

Lynn Alpberg, bibliotekarie inom Stockholms stadsbibliotek, tilldelas Läsguldet 2022 - Myndigheten för tillgängliga mediers pris för tillgänglig läsning. Hennes vision är ett bibliotek som en trygg och självklar plats för personer med funktionshinder.

En enig jury för Läsguldet har beslutat att Lynn Alpberg tilldelas årets pris. Priset ska gå till personer, organisationer eller institutioner som på ett kreativt, inspirerande och inkluderande sätt skapar möjlighet för personer med syn- eller läshinder att läsa på sina villkor.               

Priset delades ut idag 17 november av Magnus Larsson, MTM:s generaldirektör, under Svenska Daisykonsortiets pågående jubileumskonferens ”20 år av utveckling” i Malmö.

Lynn Alpberg är en känd profil inom Bibliotekssverige för sitt inspirerande arbete för personer med funktionshinder och hon var en av Läsguldet-finalisterna även förra året. Biblioteksarbete är för Lynn Alpberg inte ett arbete med böcker utan ett arbete med människor och berättelser. Hon utgår från den människa hon har framför sig så att rätt berättelse hittar rätt person och i rätt format. En barriär forceras när insikten faller på plats om att det inte bara är ett sätt att läsa på som är det rätta utan många. Då kan utveckling ske, en trygghet infinna sig och med det viljan att själv uttrycka sig. Berättelser – och världen – öppnar sig för personer med syn- eller läshinder.

- För att vi ska kunna säga att biblioteket är till för alla, och vara ett hus av olika sorters berättelser, då måste vi också härbärgera deras berättelser, säger Lynn.

Läsguldet har delats ut sedan 2018 och prissumman är på 25 000 kronor som ska användas för att sprida läsglädje.

Juryns vinnarmotivering "Med stor målmedvetenhet sprider Lynn Alpberg kunskap om hur bibliotek kan bli en trygg och självklar plats för personer med funktionsnedsättning. Lynn arbetar metodiskt och ger aldrig upp. Hon ingjuter biblioteksmod hos människor som inte är vana vid bibliotek och skapar läsmod hos besökare som tycker att läsning är svårt och läskigt."

Pressbilder på Lynn Alpberg finns i vår bildbank, (öppnas i nytt fönster).

Juryns medlemmar 2022: Karin Forsell, journalist och tillgänglighetsexpert; juryns ordförande, Joakim Uppsäll-Sjögren, ordförande för Svenska Daisykonsortiet, Jenny Edvardsson, lärare och författare, Mats Berggren, författare, och  Maria O’Donnell, MTM:s representant

Tidigare vinnare av Läsguldet: Läsguldet 2021 gick till frilansjournalisten och funktionshinderaktivisten Finn Hellman för hans mångåriga arbete för att förbättra kvaliteten i talböcker och punktskrift.

Läsguldet 2020 gick till Eva Fridh och Martin von Knorring för kokboken Laga mat i blindo – kokbok för personer med synnedsättning.

Läsguldet 2019 gick till Sustainable Poetry-projektet på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg.

Läsguldet 2018 gick till Helena Pennlöv Smedberg och Laven Fathi på Gottsunda bibliotek. De fick priset för projektet Unga läser för gamla, där högstadieelever från Gottsundaskolan träffar och läser för äldre.

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)