Ett foto av omslaget till den taktila bilderboken Maja tittar på naturen - hösten. Maja har gröna kläder och det ligger ett orange lönnlöv bredvid henne på bilden.
Nu finns det fyra taktila bilderböcker om Maja som tittar på naturen.

Hela Maja tittar på naturen finns nu taktilt

Nu finns den fjärde delen av Maja tittar på naturen som taktil bilderbok. Den sista delen skildrar hösten när Maja utforskar spindelnät och höstlöv. Det innebär att hela originalboken från 1983 nu finns i taktil form att utforska.

– Anledningen till att vi delade upp den i fyra delar var att den skulle bli allt för omfattande att göra i en enda volym, berättar Helén Åberg, taktil handläggare på MTM.

Vad gör boken så populär och viktig i dag?

– Böcker om djur och natur används mycket i förskola och skola, och lånas mycket på biblioteken. Därför är det viktigt att den typen av lätta faktaböcker finns även för punktläsande barn. Maja tittar på naturen uppmuntrar till att gå ut och upptäcka saker och skiftningar i naturen, den har ett positivt tilltal och Maja är en barnboksfigur som många känner till. Den är också bra på det sättet att den berättar om både växter och djur, och förklarar varför saker sker på ett enkelt sätt. Bokens innehåll är dessutom uppbyggt på ett sätt som gett oss möjlighet att presentera årstiderna med många och skiftande taktila bilder, berättar Ida Bengmark, barn- och ungdomsbibliotekarie på MTM.  

Är det här en barnboksklassiker?

– Man kan absolut säga att Maja tittar på naturen, och kanske framför allt figuren Maja, är en klassiker inom svensk barnlitteratur. Boken gavs senast ut i nytryck 2019. Idén om att göra en taktil version av Maja tittar på naturen har funnits sedan dess, så det är väldigt roligt att alla fyra böckerna nu faktiskt finns. Vi har försökt att få dem att kännas som en helhet med vissa återkommande inslag, till exempel innehåller varje del en taktil bild av ett träd så som det ser ut under respektive årstid, säger Ida Bengmark. 

Vad hoppas ni att de taktila böckerna om Maja och naturen ska ge läsarna?

– Nyfikenhet! Att de ska få barnen att gå ut och känna på kottar, lyssna på fåglar och lukta på växter. Att hjälpa barnen och de vuxna omkring dem att upptäcka naturen med alla sinnen, säger Helén Åberg.

Beställ böcker eller tidningar på punktskrift och taktila produkter (mtm.se)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)