Collage med omslaget på boken En god natt och författaren Helena Kubicek Boye som står utomhus i lila, stickad tröja.
Foto: Åsa Siller

Ny bok ger fler möjlighet att sova bättre

Har du svårt att sova? I så fall är du inte ensam – vi är många som sover dåligt i perioder. I den lättlästa boken En god natt hjälper psykolog Helena Kubicek Boye oss att förstå vad som påverkar vår sömn och hur vi kan sova bättre.

En viktig pusselbit i vårt välmående handlar om att sova bra. En god natt är en lättläst bok om sömn, av leg psykolog Helena Kubicek Boye, som hjälper oss att förstå vad som påverkar sömnen och vad vi kan göra själva för att lättare komma till ro och vakna utvilade. Orsakerna till dålig nattsömn kan vara många, till exempel stress, oro eller smärta. På samma sätt som skälen till sömnproblemen kan variera så kan också lösningarna se väldigt olika ut.

– Jag hoppas att den som läser boken ska få tillräcklig kunskap för att själv inspireras att förbättra sina sovvanor och få bättre sömn, säger Helena Kubicek Boye. 

Intresset för sömn och sömnens betydelse för vårt välbefinnande har ökat de senaste åren. 

– Vi pratar allt mer om sömn och vikten av att sova bra, förmodligen för att sömnproblemen faktiskt har ökat, både på grund av vår digitaliserade tillvaro och för att vi är vi mer stillasittande idag. Senare års forskning har också kunnat visa hur viktig sömnen faktiskt är för att vi ska hålla oss friska och må bra, berättar Helena Kubicek Boye och fortsätter: 

– Bland dem jag möter i min verksamhet som lider av sömnproblem är det många som av olika orsaker inte läser vanliga böcker. Jag ser den här boken som ett sätt att kunna nå ut även till dem som behöver lättlästa böcker.

I En god natt ger Helena Kubicek Boye också kunskap om våra sömncykler, hur sömnen ser ut under olika faser i livet och vad som händer i kroppen när vi sover – och när vi inte sover. Boken vänder sig till personer med alla typer av sömnproblem, till exempel den som har svårt att somna, den som vaknar under natten och inte kan somna om och den som använder sömntabletter.

Helena Kubicek Boye är leg psykolog, KBT-terapeut, mindfulnessinstruktör och föreläsare. Hon är också författare till en rad faktaböcker inom psykologi och hälsa, sömnsagor för barn som har svårt att sova och spänningsromaner för vuxna. En god natt är hennes första lättlästa bok.

Titel: En god natt
Författare: Helena Kubicek Boye
Formgivare: Sanna Sporrong
Utgivningsdag: 22 september
Lättlästnivå: 2 - Lättare

LL-förlaget, som är en del av Myndigheten för tillgängliga medier, ger ut lättläst litteratur för vuxna och unga vuxna. Förlaget ger ut omkring 15 böcker varje år, både faktaböcker och skönlitteratur.

Läs mer om och köp boken En god natt på LL-förlagets hemsida (öppnas i nytt fönster).

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)