Bild på en ung tjej som sitter utomhus på en filt i gräset med en talbok i telefonen och hörlurar på huvudet. Hon syns bakifrån och man ser inte ansiktet.
Foto: Apelöga

Hur påverkas bokbranschen av tillgänglighetsdirektivet?

Genom tillgänglighetsdirektivet ska digitala böcker produceras på ett tillgängligt sätt för att kunna nå så många som möjligt – redan från början. Konferensen Include! den 11 november ger aktörer inom bokbranschen kunskap och verktyg att komma igång med arbetet för att möta de kommande tillgänglighetskraven.

Från juli 2025 ska digitala böcker och programvara som används för att läsa digitala böcker – såsom läsappar eller digitala abonnemangstjänster - uppfylla nya tillgänglighetskrav, enligt det europeiska tillgänglighetsdirektivet.

Tillsammans med våra motsvarande myndigheter i de andra nordiska länderna vill vi på MTM ge bok- och förlagsbranschen en bra start i arbetet med att uppfylla de nya kraven. Därför arrangerar vi tillsammans konferensen Include! Nordic Online Conference on Inclusive Publishing, på temat inclusive publishing och universell utformning. På konferensen, som skulle ha ägt rum i mars men blev uppskjuten på grund av pandemin, möter deltagarna internationella experter och nyckelpersoner inom tillgänglig läsning som delar med sig av kunskap, inspiration och erfarenheter.

- Det är en viktig demokratifråga att alla ska kunna ta del av den litteratur som ges ut. Och när förlagen ställer om, och börjar använda universell utformning i sin produktion och distribution av e-böcker, kommer de dessutom att märka att tillgänglighet leder till bättre användarvänlighet, inte bara för MTM:s målgrupper, utan för alla, säger Kristin Nord, verksamhetsutvecklare på MTM.

Målet för konferensen är att öka kunskapen om de lagkrav som snart börjar gälla och att bidra till att branschen börjar ställa om produktionen för att möta kraven. Från Frankrike kommer Luc Audrain och berättar om hur världens tredje största förlag, Hachette Livre, gjorde sin omställning. Hör också brittiska Molly Watt, användbarhetsexpert som själv har en kombinerad syn- och hörselnedsättning, samtala med Hampus Sethfors från AxessLab om hur universellt utformad teknologi förbättrar användarupplevelsen. Dessutom berättar tre nordiska företag inom bokbranschen om sin väg mot ökad tillgänglighet.

Den digitala konferensen Include! leds av Johanna Koljonen och äger rum 11 november, klockan 9.30-15.00.

Läs mer och anmäl dig till (öppnas i nytt fönster)

Hur påverkas bokbranschen av tillgänglighetsdirektivet?

Kristin Nord och Jimmy Freiding på MTM introducerar till vilka konsekvenser direktivet får för branschen och vilka svårigheter läsare med behov av tillgängliga format kan möta i dagens digitala produkter och tjänster.


Publicerad: 2020-10-01
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)