Ung flicka sitter med hörlurar och lyssnar på en talbok
Foto: Marita Forsberg

Digitala tjänster för litteratur och film

Karantänkultur är ett nytt ord vi lär oss just nu när vi ska spendera mer tid hemma och många kulturella evenemang är inställda. Förutom de stora strömningstjänsterna för film och tv finns det många andra tjänster att använda sig av, både för litteratur och annan kultur. Många av dem är gratis, men kräver att du har ett lånekort från ditt lokala bibliotek. Nedan följer några tips.

Världens bibliotek 

En digital tjänst med e-böcker och ljudböcker på arabiska, bosniska, kroatiska, serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska. Världens bibliotek är öppet för alla i Sverige. Du behöver registrera dig med din e-postadress, och fysiskt befinna dig i landet. 
Läs mer på Världens biblioteks webbplats (öppnas i nytt fönster)

Polyglutt  

Polyglutt är en bokstjänst för förskolan och skolan som ger barnen tillgång till ett stort antal inlästa böcker på flera språk. Tjänsten tillhandahålls av ILT Inläsningstjänst som nu ger alla elever tillgång till Polyglutt skola de närmaste 30 dagarna. Man öppnar också upp Polyglutt förskola Home Access för alla föräldrar med barn i förskolan. 
Läs mer ILT Inläsningstjänsts webbplats (öppnas i nytt fönster) 

Bibblix 

Bibblix är en app som gör det möjligt för barn 6-12 år att läsa böcker direkt i surfplatta eller mobiltelefon. Appen är erbjuds just nu i Stockholm, Malmö, Katrineholm och Norrtälje (från 14 april) och du behöver ha ett lånekort på något av biblioteken där för att använda tjänsten.  
Läs mer på Bibblix webbplats (öppnas i nytt fönster)  

Biblio 

appen Biblio kan du låna och läsa e-böcker och ljudböcker som finns på ditt bibliotek. Du behöver ha ett lånekort på ditt lokala bibliotek för att använda tjänsten. Biblio tillhandahålls av Axiell Media och appen finns på svenska, engelska, finska och arabiska. 
Läs mer på Axiell Medias webbplats (öppnas i nytt fönster)

Cineasterna 

Cineasterna är bibliotekens digitala strömningstjänst för film. Ett stort och brett utbud av film från hela världen. Allt du behöver är ett lånekort från ditt bibliotek. 
Läs mer på Cineasternas webbplats (öppnas i nytt fönster)

Viddla

Viddla är också bibliotekens digital strömningstjänst för film och fungerar likadant som Cineasterna.
Läs mer på Viddlas webbplats (öppnas i ett nytt fösnter)

Traditions-TV

Kanalen för demensdrabbade där kärnan är deras filmer.  Det är TV från förr i ett lugnt och behagligt tempo med positiva inslag, där händelser från förr skildras i ett tempo som passar alla äldre.
Läs mer på Traditions-TV:s webbplats (öppnas i nytt fönster)


Publicerad: 2020-03-19
Uppdaterad: 2020-03-26
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)