Finalister till Läsguldet 2022 klara
Nu kan vi presentera de fem finalisterna till MTM:s pris Läsguldet! Priset går en person eller organisation som gjort insatser för tillgänglig läsning. Vem som vinner får vi veta 17 november på SDK-konferensen. De fem finalisterna är:
Lynn Alpberg
Bibliotekarie inom Stockholms stadsbibliotek. Arbetar med att göra biblioteket mer tillgängligt för fler, med fokus på personer med funktionsnedsättning. Säger själv att hon vill skapa biblioteksmod och läsmod inom denna prioriterade grupp: ”Min vision är ett bibliotek som finns som en trygg bas och självklar plats för personer med funktionsnedsättning”.
Irene Bohman
Varje vecka går Irene Bohman, som är blind sedan födseln, till äldreboendet i småländska Skruv och läser högt för de boende. Eller som hon själv beskriver det: ”Många på boendet har tappat förmågan att läsa, dels på grund av kognitiv svikt, dels på grund av synnedsättningar. Det kan vara en utmaning att se till så att alla kan delta oavsett funktionsnedsättning och då gäller det att vara lyhörd”.
Emelie Johansson och barnteamet på Biblioteken Örnsköldsvik
Utifrån projektet ”Läs på fler sätt” arbetar Emelie Johansson och hennes kollegor med att tillgängliggöra läsning för barn med funktionsnedsättning, bland annat genom så kallade temalådor. ”Barnen och deras olika funktionsvariationer har haft högsta prioritet när vi diskuterat litteratur och pedagogiskt material med målet att ge barnen möjlighet att läsa på sitt eget unika sätt.”
Syn- och hörselinstruktörsföreningen i Sverige, SHIF-S
Föreningens medlemmar är syn-och hörselinstruktörer som verkar för att personer med syn- och/eller hörselnedsättning fortsatt ska kunna vara delaktiga i samhället – och i detta ingår självfallet att fortsatt kunna läsa tidningar och böcker. Enligt föreningens ordförande Marie Eklund är en viktig uppgift att stötta ”så att den enskilde individen bygger upp en egen kontakt till biblioteket”.
Kulturmagasinet Imago
Imago, där verksamheten bedrivs med medel från Allmänna arvsfonden, strävar efter att vara Sveriges tillgängligaste kulturmagasin. Detta vill redaktionen uppnå både genom att personer med intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är delaktiga i magasinets olika produktionsled och genom att den färdiga tidningen har så hög grad av tillgänglighet som möjligt.