Lisa Förare skriver lättläst magisk och vemodig vuxensaga
Övernaturliga inslag är ett sätt att göra vardagliga problem mer intressanta. Det konstaterar Lisa Förare, matskribenten som blev romanförfattare och som nu debuterar i lättlästgenren. I dag släpps nämligen boken Under fullmånen på LL-förlaget – en magisk och vemodig vuxensaga med en hoppfull underton.
I boken Under fullmånen anländer månbagerskan Mona en mörk och stormig natt till ett kafé, där Ali städar som vanligt. Mona presenterar sig som månbagerska och bakar under natten speciella kakor. Medan fullmånen lyser starkt kommer flera besökare till kaféet och alla får varsin kaka. De smakar ingenting men ändå har de förmågan att väcka minnen och längtan hos alla som äter dem. Mona säger att de viktigaste ingredienserna finns inuti dem som äter kakorna.
– Den här boken handlar om de små sakerna i livet som är så viktiga för att vi ska härda ut, säger Lisa Förare som berättar att historien om Ali, Mona och alla de andra karaktärerna kom till henne naturligt när hon skrev sin förra bok:
– Det fanns en idé från ”Varken”, min mörka saga från förorten, som levde kvar i mig. Sen kom jag på ordet månbagerska och då skrevs ”Under fullmånen” av sig själv. Den utspelar sig i samma universum som min förra roman, med en väv av vemod, månglitter och doften av stekt falukorv.
Under fullmånen är en vuxensaga med en hoppfull underton, och den är både vardaglig och övernaturlig på samma gång. Boken är rikt illustrerad av Lina Blixt, som lyfter handlingen med sina suggestiva bilder. Just övernaturliga inslag är effektivt för att göra vardagliga problem mer intressanta, säger Lisa Förare som själv alltid dragits till det som är mystiskt och magiskt.
– Jag älskar sagor och myter, när jag var liten ville jag gifta mig med en vampyr. När min storasyster prenumererade på Kalle Anka, då valde jag Dracula.
Varje karaktär som dyker upp på kaféet presenteras i ett eget kapitel, där vi får komma nära vad som tynger dem. Tonårsflickan med dålig självkänsla, den gamle sjuke mannen som tappat livsgnistan och småbarnsmamman som är fast i livspusslet. Det är karaktärer som speglar den tid vi lever i, och för Lisa Förare, som själv är engagerad i flyktingars rättigheter, kändes det självklart att romanen skulle ha en samhällskommenterande ton.
– Många, till exempel nyanlända, behöver positiva böcker som visar möjligheter. Boken är på sätt och vis skriven till min extrason från Afghanistan. Det viktigaste när man skriver lättläst är att inte väja för mörkret och att även om språket är mycket tydligt kan man ändå lita på läsarens fantasi – allt behöver inte förklaras. Jag har läst en del lättlästa böcker och tycker att de ibland är detaljfattiga. Detaljer är viktiga i alla skildringar, för de ger berättelser liv och får dem att kännas verkliga för läsaren. De är särskilt viktiga när man skriver om övernaturligheter.
Publicerad: 2021-04-28
Sidansvarig: Henrik Assarsson