Norska nationalbiblioteket genomför ändringar i sitt utbud av tillgänglighetsanpassad kurslitteratur

Tibi - Biblioteket för anpassad litteratur - är en bibliotekstjänst från det norska nationalbiblioteket som skapar och lånar ut tillgänglighetsanpassad litteratur. Biblioteket meddelar den 6 november att kurslitteratur som är universellt utformad av förlagen inte längre kommer att ingå i deras utbud. Så här resonerar MTM kring utvecklingen i Norge.

Tibi kallades tidigare Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB) och är sedan 2023 en del av Nasjonalbiblioteket, Norges motsvarighet till Kungliga biblioteket. Den 6 november 2024 meddelar biblioteket att de via Tibi inte längre kommer att förmedla kurslitteratur som redan är universellt utformad av förlag på marknaden.

Tibi skriver i en nyhet på sin hemsida att teknikutvecklingen tillsammans med ”en ökad medvetenhet om anpassning har lett till att förlagen idag ser till att fler studieböcker är universellt utformade”.

Läs hela nyheten på Tibi:s webbplats tibi.no

Så här arbetar MTM med tillgänglig kurslitteratur i Sverige

Uppdragen att producera och förmedla kurslitteratur till studenter med läsnedsättning skiljer sig åt mellan Sverige och Norge. I Sverige har alla med en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text rätt att kunna läsa litteratur, nyheter och samhällsinformation utifrån sina förutsättningar. MTM har som myndighet ett särskilt uppdrag att se till att studenter med funktionsnedsättning som leder till läsnedsättning får tillgång till kurslitteratur i tillgängliga format.

I Sverige samarbetar MTM med biblioteken för att studenter ska få tillgång till kurslitteratur i tillgängliga format. Samarbetet kallas den svenska talboksmodellen och har funnits sedan 1980.

MTM har följt bokbranschens och lagstiftningens utveckling på e-boksområdet under flera år. Under 2024 har myndigheten initierat ett arbete med att kartlägga hur den svenska talboksmodellen kan utvecklas för att passa in i de nya förutsättningarna för tillgänglig läsning som modern teknik och ny lagstiftning medför.

2025 träder lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet i kraft, som ställer tillgänglighetskrav på e-böcker och programvara. MTM behöver därför utreda hur myndighetens uppdrag förhåller sig till en ökning av universellt utformade e-böcker på marknaden.

Som en led i MTM:s arbete med frågan startades under hösten 2024 en referensgrupp för tillgänglig läsning med fokus på kurslitteratur. Gruppen samlar representanter från läromedelsföretag, läromedelsförfattare, bibliotek och brukarorganisationer och har en rådgivande funktion till MTM:s fortsatta arbete.

Läs mer om referensgruppens syfte och sammansättning (mtm.se)

Vad innebär utvecklingen i Norge för MTM?

Jannica Hedlund är enhetschef på MTM och ansvarar för de delar av myndigheten som har i uppdrag att arbeta med kurslitteraturfrågan och framtidens förutsättningar för tillgänglig läsning.

- Det som nu händer i Norge visar att universell utformning av litteratur och den nya lagstiftningen är en högaktuell fråga inte bara för oss i Sverige. MTM tar sig an frågan i en svensk kontext där dialogen med förlagsbransch, bibliotek och brukarorganisationer är central. Det är viktigt att samtligas perspektiv finns med när vi mejslar fram hur MTM kan bidra både till en livskraftig marknad för kurslitteratur och samtidigt ta ansvar för de läsare vars behov av tillgänglighet inte fångas upp på den kommersiella arenan, säger hon.

Hur jobbar MTM vidare med denna fråga?

- Den står högst upp på vår agenda. Den nystartade referensgruppen för tillgänglig läsning med fokus på kurslitteratur kommer att vara fortsatt central för att MTM ska kunna arbeta konstruktivt. Det är komplexa frågor vi hanterar, och då är dialogen mellan oss som ska bidra till att läsning blir mer tillgänglig för alla helt central för arbetet, säger Jannica Hedlund.

Vad innebär den nya lagstiftningen?

EU antog 2019 tillgänglighetsdirektivet, som ska tillämpas i alla EU:s medlemsländer från den 28 juni 2025. I Sverige görs detta genom lag (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet som beslutades under 2023 och som alltså träder i kraft i juni 2025.

- Lagen ska införas i hela EU. I genomförandet kan det hända att länder gör olika tolkningar kring anpassningar. Som myndighet behöver vi ha en god omvärldsanalys och bra dialog med många aktörer och länder för att så småningom landa i en bra tillämpning av lagen i Sverige, säger Jannica Hedlund.

Läs mer på MTM:s sidor om lagkrav på e-böcker (mtm.se)

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)