Ny teknik ger Legimus fler funktioner och bättre säkerhet

Efter lanseringen av ny bakomliggande teknik våren 2024 jobbar MTM nu vidare med att göra Legimus snabbare, säkrare och mer användarvänligt. Både teknisk säkerhet och en ny tjänst står i fokus under hösten 2024.

Det digitala biblioteket Legimus är Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM:s) viktigaste verktyg för att förmedla talböcker och andra tillgängliga format till individer med en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text. Våren 2024 genomförde MTM ett av de största tekniska kliven i myndighetens historia när ett nytt system för distribution och lagring av filer i Legimus togs i bruk. 
 

Bättre digital vattenmärkning 

Systembytet utgör en viktig milstolpe i det fortsatta utvecklingsarbetet med Legimus, eftersom MTM nu kan börja använda modernare tekniska lösningar för att förbättra hastighet, stabilitet och säkerhet i Legimus. Ett arbete som sker steg för steg, med fokus på olika förbättringsområden. 
 
- Det första vi gör nu i höst 2024 är att införa ett nytt och förbättrat system för digital vattenmärkning. Det innebär att varje titel tilldelas en digital identifiering eller spårning som gör att vi mer systematiskt kan upptäcka, identifiera och stoppa eventuell otillåten delning, säger Karl Adam Tiderman, systemägare och tillförordnad chef på enheten Utvecklings- och förvaltningsstöd på MTM.
 
Vattenmärkningen påverkar inte berättigade användare som läser genom Legimus eller personal på bibliotek som förmedlar böcker i Legimus. Syftet med tekniken är att effektivare upptäcka och därefter förhindra onormal och potentiell otillåten användning av innehåll i Legimus.
 
- MTM tillgängliggör medier utifrån ett undantag i svensk upphovsrättslagstiftning. Det är viktigt att vi som myndighet så långt det går rent tekniskt arbetar förebyggande mot eventuellt missbruk av våra tjänster och produkter, säger Jannica Hedlund, chef för enheten Omvärld och samverkan på MTM.
 

Talboken kommer – äntligen i Legimus

Vårens teknikuppgradering gör att Legimus nu också kan ta nya funktioner i bruk. ”Talboken kommer” är en uppskattad tjänst av personer som läser dagstidningen som taltidning. Nu kan MTM även lansera tjänsten i Legimus.
 
Talboken kommer i Legimus är en tjänst som riktar sig till läsare som har svårt för att själva söka efter och hitta de böcker som de vill läsa. Den riktar sig också till läsare som har svårt för att ta sig till biblioteket. Istället kan bibliotekspersonal hjälpa till att låna ut och lägga talböcker direkt i användarens digitala bokhylla. Tidigare har detta endast varit möjligt för de läsare som har en prenumeration på en dagstidning och som läst via en uppkopplad spelare. Men från och med hösten 2024 kommer tjänsten alltså vara tillgänglig för samtliga Legimus-användare. 
 
MTM arrangerar på 2024 års Bokmässa ett samtal om Talboken kommer i Legimus, ett samtal som också går att ta del av direktsänt och i efterhand via MTM:s streamingplattform Screen9.
 
 

Fortsatt utveckling av Legimus

MTM arbetar fortlöpande med att utveckla funktioner och teknisk säkerhet i Legimus. Vi kommunicerar regelbundet nyheter kring Legimus och våra andra produkter och tjänster i nyhetsflödet på mtm.se och i våra nyhetsbrev. Prenumerera gärna för att hålla dig uppdaterad på vad som är på gång.

Prenumerera på våra nyhetsbrev (mtm.se)

 

Läs mer: utveckling av Legimus

MTM uppdaterar system - Legimus utvecklas (mtm.se)

Talboken kommer i Legimus (mtm.se)

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)