Talsyntes ger snabbare kurslitteratur till studenter

Vi är angelägna om att fler ska ha möjlighet att studera på högskola eller universitet. Talböcker tar tid att producera och för att korta väntetiden för studenter som behöver sin kurslitteratur inläst så producerar vi ca 60 procent av kurslitteraturen med talsyntes. Detta motsvarar ungefär 1000 böcker med talsyntes varje år. Kurslitteratur som bedöms för komplex för talsyntes läses in av inläsare. Det innebär tyvärr att studenten får vänta längre innan boken är klar.

I ett reportage i SVT Kulturnyheterna lyfts fel i talböcker med talsyntes. Vi är medvetna om de utmaningar som finns med talsyntes och att alla ord inte uttalas korrekt. De svenska talsyntesröster som vi använder är bland de bästa som finns på marknaden idag.

Vi bedriver ett ständigt pågående arbete för att förbättra uttalet i varje enskild bok och ett långsiktigt utvecklingsarbete för att höja nivån på talsyntesböcker generellt. Till exempel så kontrollerar vi de vanligast förekommande orden som talsyntesen inte känner till och ser till att orden uttalas korrekt. Hittills har vi lagt till över 100 000 ord. Vi gör också andra stickprovskontroller i boken.

Det görs idag stora framsteg när det gäller talsyntes, men det är stor skillnad på de resurser som investeras i att utveckla talsyntes på ett stort språk som engelska, jämfört med ett i sammanhanget betydligt mindre språk, som svenska.

Vi vill betona att ett av exemplen i SVT:s reportage rör ett fel som varit korrigerat sedan juli 2017.

Skönlitterära böcker produceras i regel inte med talsyntes utan läses in av inläsare.

Upplever du kvalitetsproblem i våra produktioner? Hör gärna av dig till oss, så att vi kan rätta till dem. Du kan antingen ringa oss på 040 653 27 10 mellan 8:30 och 12:00 eller skicka e-post på adressen info@mtm.se.


Publicerad: 2021-03-01
Sidansvarig: Henrik Assarsson

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)